2021. október

A megszokottnál hűvösebb október követte az átlagosnál melegebb szeptembert. Folytatódott a csapadékszegény időjárás: a száraz szeptember után száraz október következett.

1. ábra
Középhőmérséklet

Az országos középhőmérséklet 9,5°C volt, ezzel a 31. leghidegebb október 1901 óta. Az ország nagy részén 7-10°C között alakult a havi középhőmérséklet, főként az Alföld délkeleti részén és a Kisalföldön volt ennél melegebb, de itt sem érte el a 11°C-ot. A hegyvidéki területeken és a Nyírségben átlagosan 1-2 °C-kal volt hidegebb, mint másutt.

2. ábra
Középhőmérsékleti anomália az 1991-2020-as átlaghoz viszonyítva

Országos átlagban 1,2°C-kal volt hűvösebb a megszokottnál, az ország nagy részén 1-2°C közötti negatív anomália volt tapasztalható. Az átlagostól vett legnagyobb eltérés a Dunántúlon a főváros, Velencei-tó és a Balaton vonalától délre, a Duna-Tisza közén és a Nyírségben jelentkezett. A legkisebb eltérés a Kisalföldön és Pest megyében volt, ezeken a területeken általában 0,5-1 °C-kal maradt el a középhőmérséklet az 1991-2020-as átlagtól. Csupán elszórtan jelentkeztek olyan területek, ahol az átlagosnak megfelelő hőmérsékleti viszonyokat tapasztalhattunk.

3. ábra
Napi középhőmérsékletek és a sokévi átlagok országos átlagban (°C)

Október elején gyorsan emelkedtek a napi középhőmérsékletek, így október 3-5. között a megszokottnál melegebb napokban volt részünk. Október 4-én mértük a legmagasabb napi maximum hőmérsékletet (27,9°C) sárvári állomásunkon, országos átlagban pedig 5-e lett a hónap legmelegebb napja. Október 6-án záporokkal, viharos széllökésekkel érkezett a lehűlés, 6-19. között a napi átlaghőmérsékletek végig a sokéves átlag alatt maradtak. Az október 12-én érkezett hidegfront hatására október 15-re már közel 5 °C-kal volt hidegebb az ilyenkor szokásosnál. Ezt követően a térségünkben elhelyezkedő anticiklon hatására lassan melegedni kezdtek a napok, és október 20-án végre a sokéves átlag felett alakult a napi középhőmérséklet. A melegedés csupán átmenetinek bizonyult, október 21-én este egy újabb hidegfront érkezett, melynek következtében jelentősen lehűlt az idő. Október 24-én már közel 5°C-kal volt hidegebb a megszokottnál, országos átlagban 5,4°C-ot mértünk. Ezt követően egy anticiklon épült ki térségünkben, és az időjárás fokozatosan enyhülni kezdett, október 30-án elérte a sokéves átlagot.