2023. március 27. hétfő
Országos Meteorológiai Szolgálat tevékenysége

OMSZ: 2014. március 20. 14:05

2012–2013


Az előző évek drasztikus pénzügyi megszorításai és létszámcsökkentései után a 2012. és 2013. esztendő a kiegyensúlyozott működés időszaka volt.

A 143 éves múltra visszatekintő patinás intézetünk anyagi és szervezeti stabilitását igazolta, hogy sem a háromhavi megbízott elnöki irányítás, sem az új elnök hivatalba lépése nem okozott törést a megbízható, a nemzetközi minőségi követelményeknek megfelelő meteorológiai tevékenységben.

letöltés [pdf: 28287 KB]

A Szolgálat teljesíteni tudta hazai és nemzetközi kötelezettségeit annak ellenére, hogy azon meteorológiai szervezetek tagdíjának befizetésére, amelyekben Magyarország képviseletét az Országos Meteorológiai Szolgálat látja el, jelentős késéssel került sor. Sajnálatos módon a 2011-es teljes jogú ECMWF tagságról szóló kormányhatározat nem került végrehajtásra, s így hazánk még mindig csak társult tag ebben a nagyon fontos európai szervezetben. Az időszak során sem született meg a Szolgálat munkatársainak régi vágya, a meteorológiai törvény, amely hosszú távon stabilizálná a Szolgálat működésének anyagi hátterét. Az elmúlt években kialakult gyakorlatnak megfelelően a Szolgálat közvetlen állami támogatásának mértéke valamivel az éves eredeti költségvetés egyharmada alatt maradt. A Szolgálat munkatársainak köszönhetően azonban sikerült teljesíteni, sőt némileg túl is teljesíteni a bevételi tervet. A beszerzési tilalmak következtében a meteorológiában alapvetően fontos számítástechnikai fejlesztéseket a következő időszakra kellett halasztani. Szolgáltatásaink színvonalát ennek ellenére is sikerült megtartani, sőt néhány fejlesztés is megvalósulhatott.

Az időszak nem szűkölködött szélsőséges időjárási eseményekben. Azonban sem a döntéshozókat, sem a nagyközönséget váratlan időjárási helyzet nem érte készületlenül, mert a megfelelő szintű jelentés és riasztás mindig időben kiadásra került. A balatoni viharjelzésben előrelépés tettünk. A kétmedencés riasztási rendszer helyébe a hárommedencés lépett, ami tovább javítja a tóra kiadott riasztások hasznosíthatóságát és megbízhatóságát. A meteorológiai infrastruktúrában több jelentős változásra került sor. Az alapkőletétellel megkezdődött a negyedik időjárási radar létrehozása. Megvalósult a Szolgálat üzemeltetésében működő hidrometeorológiai állomáshálózat, valamint a katonai repülőterek automatizált állomásainak kialakítása is. Az időszak során – a jobb és gyorsabb tájékoztatást lehetővé téve – megújult a Szolgálat honlapja. Beindult az önkéntes észlelői rendszer (MET-ÉSZ), mely tovább növelheti a Szolgálat társadalmi ismertségét és elismertségét. Régi tervünk valósult meg, amikor a Levegőkörnyezeti Referencia Központ átköltözött a Marczell György Főobszervatóriumba.

Dr. Radics Kornélia
az OMSZ elnöke