2023. március 27. hétfő
Országos Meteorológiai Szolgálat tevékenysége

OMSZ: 2015. március 24. 15:20

2014


2014 a Szolgálat életének egyik kiemelkedően sikeres éve volt, hiszen nem csupán a szakmai, de a beruházási és gazdasági terveinkkel kapcsolatos elvárásaink egyaránt teljesültek.

A kiadványban a 2014-es év legfontosabb eseményeit és új szakmai eredményeit gyűjtöttük csokorba azzal a céllal, hogy a szolgáltatásainkat felhasználó állampolgárokat, állami és gazdasági partnereinket tájékoztassuk a patinás intézetünkben folyó fejlesztésekről, amelyek lehetővé teszik, hogy munkánkat továbbra is a hazai és nemzetközi minőségi követelményeknek megfelelően, kiemelkedő színvonalon folytathassuk.

letöltés [pdf: 6214 KB]

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 1870-ben történt alapítása óta immár 144 éve látja el – jogelődeink hagyományait folytatva – az időjárással, az éghajlattal, valamint a levegőkörnyezettel összefüggő közfeladatokat. Nemzeti meteorológiai szolgálatként alapfeladata a levegőkörnyezet állapotának folyamatos megfigyelése és értékelése, időjárás-előrejelzések és veszélyjelzések készítése, hazánk éghajlatának feltérképezése, az éghajlatváltozás folyamatának kutatása, és mindezek közzététele. Az OMSZ a gazdasági élet szereplője is, hiszen az időjáráselőrejelzések, az éghajlati adatok, a szakvélemények, a levegőminőséggel kapcsolatos információk számos szakterület és szakma nélkülözhetetlen munkaeszközévé váltak.

Hosszú időn keresztül problémát jelentett, hogy a nemzetközi meteorológiai szervezetek tagdíjai csak jelentős késéssel kerültek befizetésre. A Szolgálat szakmai felügyeletét ellátó minisztérium kitartó munkájának köszönhetően az elmúlt esztendőben kapott célzott költségvetési támogatás lehetőséget nyújtott a tagdíjak maradéktalan rendezésére. Az OMSZ közvetlen állami támogatásának mértéke az előző évhez hasonló szinten maradt, de a bevételi előírásokat sikerült jelentősen túlteljesíteni, megalapozva ezzel a nyugodt, kiegyensúlyozott gazdálkodás és a magas szintű szakmai munka hátterét. Több régi vágyunk és törekvésünk még megvalósításra vár: ilyen például a Középtávú Időjárási Előrejelzések Európai Központjában (ECMWF) a teljes jogú tagság megszerzése, az OMSZ repülésmeteorológiai szolgáltatói kijelölése, valamint a Szolgálat működését hosszútávon stabilizáló jogszabály elfogadtatása.

                                                                                                           Dr. Radics Kornélia
                                                                                                            az OMSZ elnöke