2023. március 27. hétfő
Országos Meteorológiai Szolgálat tevékenysége

OMSZ: 2017. április 6. 12:00

2016


Időjárás, éghajlat, környezet – az Országos Meteorológiai Szolgálat feladat- és hatáskörébe tartozó területek, amelyek mindennapi életünket sokféleképpen befolyásolják. A globális felmelegedés és az arra adandó helyes válaszok megtalálása még a 146 éves múlttal rendelkező patinás intézményünket is komoly feladatok elé állítja. A klasszikus felelősségi területekhez újabb és újabb kihívások adódnak: az extrém időjárási helyzetekre való felkészülés segítése korszerű mérő-megfigyelő rendszer és a lehető legpontosabb előrejelzések és veszélyjelzések segítségével, a klímaváltozás és következményeinek becslése, kezelése a klímakutatás megerősítésével, a levegőminőség folyamatos értékelése, a légszennyező anyagok terjedésének előrejelzése a lakosság egészségének megőrzése érdekében.

letöltés [pdf: 7002 KB]

Ami azonban a legfontosabb: napjainkban már nem elégséges a meteorológiával és a levegőkörnyezettel kapcsolatos tevékenységek magas szintű szakmai ellátása. A legkiválóbb kutatási-fejlesztési eredmények sem hasznosulnak megfelelően, ha nincs meg hozzá az érintett szakterületekkel, kutatóintézetekkel, a meteorológiai információk felhasználóival való szoros együttműködés, a társadalmi beágyazottság.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az elmúlt években felismerte ennek jelentőségét, és példaértékű együttműködést alakított ki számos, az élet- és vagyonvédelem területén működő, valamint a klímaváltozás hatásait kutató szervezettel, intézménnyel. A partnerek bevonásával történt szolgáltatásfejlesztéseink a gazdasági élet számos szereplőjét segítették ahhoz, hogy a meteorológiai információk figyelembevételével a legoptimálisabb termelést, szolgáltatást alakíthassák ki. Rendezvényeink, ismeretterjesztő tevékenységünk során pedig arra törekedtünk, hogy a lakosság körében is minél inkább növekedjen az időjárási információk tudatos felhasználóinak száma.

A 2016-os év – bár számos, az önállóságunkat veszélyeztető szervezeti kihívással állította szembe intézetünket – szerencsére az átlagosnál kevesebb extrém időjárási helyzetet hozott. Így több energia juthatott a fent vázolt célkitűzéseink megvalósításához szükséges szakmai fejlesztések kivitelezésére. Kiadványunkban a változatlan szervezeti formában működő szolgálatunk legfrissebb eredményeit mutatjuk be Önöknek. Egyben köszönetet mondunk minden partnerünknek és az általunk szolgáltatott információk felhasználóinak, hogy figyelemmel kísérik munkánkat, bizalommal fordulnak szolgáltatásaink felé.

                                                                                                           Dr. Radics Kornélia
                                                                                                            az OMSZ elnöke