2023. március 27. hétfő
Országos Meteorológiai Szolgálat tevékenysége

OMSZ: 2018. augusztus 28. 13:51

Alaptevékenység

Hazánkban – az 1870-ben történt alapítása óta – az Országos Meteorológiai Szolgálat látja el a meteorológiai jellegű közfeladatokat. Eleinte az ország éghajlatának feltárása jelentette a fő tudományos kihívást, de a légkörtudomány hazai művelése, az időjárás-előrejelzések készítése és a levegőkörnyezet elemzése is hamarosan alapvető tevékenységgé vált. Intézményünk működését nemzetközi és hazai követelmények egyaránt meghatározzák. Egyrészt törekednünk kell arra, hogy szakmai tevékenységünk mindenkor megfeleljen az ENSZ szakosított szervezete, a Meteorológiai Világszervezet (WMO), valamint sok más nemzetközi szervezet és testület, úgymint a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO), az Európai Űrügynökség (ESA), az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC), az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) által kialakított és elfogadott általános elveknek. Másrészt eleget kell tenni az egyre nagyobb társadalmi elvárásoknak is. Az időjárás, az éghajlat változásához való alkalmazkodás, a levegő szennyezettsége mindennapi életünk része, így adataink, szolgáltatásaink fontos szerepet töltenek be a lakosság tájékoztatása mellett a politikai és gazdasági döntések meghozatalában is.

letöltés [pdf: 20674 KB]
A globális felmelegedés és az arra adandó helyes válaszok megtalálása intézményünket is komoly feladatok elé állítja. A klasszikus felelősségi területekhez újabb és újabb kihívások adódnak: az extrém időjárási helyzetekre való felkészülés segítése mérő-megfigyelő rendszerünk új eszközökkel való bővítésével, időjárás-előrejelzéseink és veszélyjelzéseink tökéletesítésével, klímakutató tevékenységünk megerősítésével, levegőkörnyezeti tevékenységünk fejlesztésével. Mindezen szakmai feladatok eredménye azonban csak akkor hasznosulhat megfelelően, ha az az információk felhasználóival való szoros együttműködéssel párosul.

Intézetünk – felismerve a társadalmi beágyazottság jelentőségét – arra törekszik, hogy a lakosság, valamint az állami és gazdasági szféra szereplőinek körében is minél inkább növekedjen a meteorológiai információk tudatos felhasználóinak száma. Azzal a szándékkal készítettük el új kiadványunkat, hogy átfogó, általános képet adjunk szakmai munkánkról, ezzel is hozzájárulva a meteorológiai tevékenység sokszínű, kihívásokkal teli feladatainak megismeréséhez.

                                                                                                           Dr. Radics Kornélia
                                                                                                            az OMSZ elnöke