2023. március 27. hétfő
Országos Meteorológiai Szolgálat tevékenysége

OMSZ: 2013. február 19. 16:02

2010–2011


Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2010-ben ünnepelte fennállásának 140 éves jubileumát, és a Kitaibel Pál utcai székházavatójának 100-ik évfordulóját. Nemzeti meteorológiai szolgálatként jogelődjeinek hagyományait folytatva látjuk el az időjárással, az éghajlattal valamint a levegőkörnyezettel összefüggő közfeladatokat. Az elmúlt két évet több rendkívüli esemény tette emlékezetessé, melyek következtében számos alkalommal került az OMSZ a politikai döntéshozók és a közvélemény megkülönböztetett érdeklődésének középpontjába.

letöltés [pdf: 3718 KB]

A 2010-es év a rendkívüli időjárási és természeti események éve volt, melyek során Szolgálatunknak helyt kellett állnia. Áprilisban az Eyjafjöll vulkán kitörésekor a hazai légtérzár elrendeléséhez biztosítottuk a szükséges meteorológiai háttér információkat. A májusi és júniusi rekord mennyiségű csapadékhullás idején árvízvédelmi célú csapadék előrejelzéseket készítettünk és riasztásokat adtunk ki. Az időjárási károk rendezéséhez szükséges, eddig soha nem látott számú vis major igazolást és egyéb éghajlati állásfoglalást adtunk ki. Októberben pedig a vörös iszap katasztrófát követően a védekezéshez szolgáltattunk meteorológiai információkat.

A 2011-es év időjárási szempontból nyugodt, de belső működési, szervezeti szempontból annál mozgalmasabb időszakot hozott. Februárban a miniszter felmentette dr. Bozó László elnököt és dr. Dunkel Zoltánt nevezte ki a Szolgálat élére. Az új vezetés szinte azonnal nagyon súlyos feladattal szembesült. A kormány közszférára vonatkozó takarékossági intézkedéseinek következtében a Szolgálat költségvetésének 53,4%-a került zárolásra, majd később elvonásra. A helyzet kezelésére szigorú takarékosságot előíró intézkedési terv készült. Ennek köszönhető, hogy az elvonások ellenére Szolgálatunk idáig közfeladatainak teljes mértékben eleget tudott tenni. A kormány terveiben lévő, ránk nézve 15%-os létszámleépítés azonban további intézkedéseket tesz majd szükségessé. A szigorú takarékosság mellett a lehetséges megoldást az OMSZ zavartalan működésének biztosítására egy meteorológiai törvény létrehozásában látjuk, mely minden Magyarországon folytatott meteorológiai tevékenységet szabályoz. Ennek tervezete már elkészült.  Reményeink szerint a belső, költséghatékonyságra vonatkozó intézkedések és a külső jogi szabályozás együttesen lehetővé teszik majd, hogy immár 141 éves múltra visszatekintő patinás intézetünk továbbiakban is önálló intézményként megmaradva, megbízhatóan, a hazai valamint a nemzetközi minőségi követelményeknek egyaránt megfelelően végezhesse munkáját.

Dunkel Zoltán dr.
elnök