2023. március 27. hétfő
Országos Meteorológiai Szolgálat tevékenysége

OMSZ: 2013. február 17. 09:00

2006–2007


Az Országos Meteorológiai Szolgálat 1870-ben történt alapítása óta immár 137 éve tekinti feladatának a nagyközönség meteorológiai információkkal történő kiszolgálását. Eleinte az ország éghajlatának feltárása jelentette a fő tudományos feladatot, de a légkörtudomány hazai művelése, az időjárás-előrejelzések készítése is hamarosan alapvető tevékenységgé vált. Az ország legnagyobb meteorológiai adat- és információgyűjtő és elemző szervezete, amely az utóbbi évtizedekben egyre inkább időjárási és éghajlati információszolgáltató szervezetté is vált, emellett jelentős levegőkörnyezeti információszolgáltató tevékenységet is végez.

letöltés [pdf: 1394 KB]

A 2006. január 1-től új szervezeti felállásban működő Szolgálat nem „hétköznapi” két éves periódust zárt. Sok esemény irányította ránk a figyelmet.  Ezek között voltak az intézmény feladatait és felelősségi körét növelő rendeletek és intézkedések, mint a lokális, nagy csapadékok okozta veszélyhelyzetekkel kapcsolatos előrejelzési és riasztási rendszerről szóló kormányhatározat, vagy az üvegházhatású gáz kibocsátások átfogó nemzeti jelentésének elkészítésével kapcsolatos feladatok ellátása. Hosszas, de sikerre vezető tárgyalások folytak az EUMETSAT-tal először társult tagságunk meghosszabbítása, majd az időszak végén a teljes jogú tagság elnyerése érdekében. Kellemes, örömteli pillanat volt, a Meteorológiai Világszervezet főtitkárának, Michel Jarraud úrnak az intézetnél tett látogatása, vagy az 56. Meteorológiai Világnap, amikor Persányi Miklós miniszter ünnepélyes keretek között vágta át a szalagját annak az új SGI ALTIX számítógépnek, amely a nagyobb felbontású időjárási modellek futtatásának feltételeit biztosítja, növelve ezzel az előrejelzések megbízhatóságát.

Voltak nehéz pillanatok is, mint a 2006. augusztus 20-i, a meteorológusok felelősségét is boncolgató vihar-katasztrófa ügy, vagy az időszak végén az intézmény létszámát minden területen érintő, az összmunkaerő százalékában példátlan, legmagasabb arányú létszámleépítés.

Az új feladatok, a bizalom lelkesítettek, az örömteli pillanatok feltöltöttek, a kapott kritikák jobb munkára ösztönöztek bennünket. A létszámleépítés végrehajtásakor azt a stratégiát követtük, hogy szolgáltató- és ahol lehet, kutató-tevékenységünk színvonalát próbáljuk megtartani. Bízunk abban, hogy az egyre nehezebbé váló gazdasági és létszám helyzet szakmai munkánkon, a nyújtott szolgáltatások színvonalán nem látszik meg. Legfőbb célunk továbbra is az, hogy feladatainkat megbízhatóan, a hazai valamint a nemzetközi minőségi követelményeknek egyaránt megfelelő színvonalon végezzük.

dr. Bozó László
elnök