2023. március 27. hétfő
Országos Meteorológiai Szolgálat tevékenysége

OMSZ: 2013. február 16. 10:00

2004–2005


Az Országos Meteorológiai Szolgálat életében a 2004–2005-ös két esztendő egyszerre volt a nyugodt fejlődés és az izgatott várakozás időszaka. A szakmai munka szempontjából elmondhatjuk, hogy a több éven keresztül folytatott fejlesztések ebben a két évben sem szüneteltek.

letöltés [pdf: 6361 KB]

Földfelszíni hálózatunk elérte a nemzetközileg is elvárt automatizált sűrűséget. Megfigyelő rendszerünk a harmadik Doppler radar üzembeállásával teljes mértékben megújult. A nemzetközi együttműködésünkben jelentős előrelépés volt, hogy teljes jogú tagként csatlakoztunk az EUMETNET-hez. Ez sajnos nem sikerült az EUMETSAT (European Organization for the Exploitation of Meteorological Satellites) esetében, de lehetőséget kaptunk a meglévő együttműködő tagsági viszonyunk meghosszabbítására. A szakmai irányvonalat illetően a Szolgálat túlzottan egy irányba fordult. Az időjárás előrejelzése és az ehhez kapcsolódó kutatások és fejlesztések mellett, amelyek egyébként nemzetközi összehasonlításban is magas színvonalúak, más területek, például éghajlati tevékenységünk egyre kisebb teret kapott. Annyira, hogy a 2004-es év végi átalakítás után az éghajlat már egyetlen egység nevében sem szerepelt.

Sajnálatos módon 2004 végén, 2005 elején heves sajtótámadás érte a Szolgálatot és működését. 2005 januárjában a miniszter felmentette tisztségéből dr. Mersich Iván elnököt, s dr. Antal Emánuel miniszteri biztost kérte fel a Szolgálat vezetésére, egyúttal bizottságot állított fel a Szolgálat szakmai működésének és gazdálkodásának felülvizsgálatára. A Bizottság legfontosabb megállapítása az volt, hogy szükséges a jogszabályi háttér megújítása, a szakmai feladatok átgondolása, s ennek megfelelően a szervezet átigazítása. Nem biztos azonban, hogy mindent meg kell változtatni. A következetes infrastrukturális fejlesztés, a nemzetközi kapcsolatok ápolása, az előrejelzési potenciál fejlesztése fontos és folytatandó feladat. A Meteorológiai Szolgálat azonban nemcsak adatgyűjtő és időjárás előrejelző szervezet. Változó világunkban jelentős szerepet kell betöltenie a környezet monitoringjában, s az éghajlatváltozással kapcsolatos kutatásokban is. Ebben a szemléletváltásban bátran építhetünk arra a szellemi tőkére, amellyel szakembereink rendelkeznek. Egy körültekintően felépített, több szakmai lábon álló, szervezett nemzeti szolgálat a jelenlegi hazai és nemzetközi elvárások teljesítése mellett további szakmai fejlesztéseket, kutatásokat is képes elvégezni.

A Szolgálat megújuló jogszabályi hátterének megfelelően 2006. január 1-jétől új szervezeti felállásban folytatja működését. A szervezeti átalakítással az OMSZ remélhetőleg nemcsak költséghatékonyan, de még eredményesebben fog működni a jövőben.

Dunkel Zoltán dr.
elnök