2024. április 20. szombat
Hírek

HungaroMet: 2021. március 31. 20:21

Április 1-én indul a tavi viharjelzési szezon

2021. április 1-jétől elindul a tavi viharjelzési szezon, amely október 31-ig tart. A viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adja ki. A Balaton viharjelzési szempontból három medencére van felosztva: a Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, a Badacsonytól Tihanyig tartó középső és a tihanyi szorostól keletre lévő keleti medencére. A balatonihoz hasonló fényjelző lámpák működnek a Velencei-, a Tisza- és a Fertő-tónál is. Az OMSZ a nap 24 órájában figyelemmel követi a Balaton, a Velencei- és Tisza-tó térségének aktuális és várható időjárását, s szükség esetén viharjelzéseket ad ki, melyről a www.met.hu honlapon, az OMSZ Meteora nevű mobiltelefonos alkalmazásán keresztül, valamint közvetlenül a médiának folyamatosan tájékoztatást ad.

Sajtóközlemény [pdf: 561 KB]

A viharjelzés az OMSZ speciális feladatai közé tartozik, közvetlenül az életvédelmet szolgálja. A viharjelzést az OMSZ korszerű infrastruktúrája segíti, annak részeként automata meteorológiai állomáshálózat, meteorológiai műholdak és radarok, villámmérések, valamint az ezek által szolgáltatott információkat megjelenítő korszerű térinformatikai eszközök segítik a meteorológusok munkáját. Ugyancsak az előrejelzés szolgálatában áll az OMSZ nagy teljesítményű szuperszámítógépe is. A Balaton körül tizenegy, a Velencei-tavon egy, a Tisza-tónál pedig három meteorológiai mérőállomás rögzíti az időjárási elemek állapotát.

Az időjárási tájékoztatások és előrejelzések az országos, illetve helyi rádió- és televízió csatornákon, valamint az OMSZ honlapon (www.met.hu/idojaras/tavaink), továbbá a katasztrófavédelem (www.katasztrofavedelem.hu), valamint az RSOE (www.rsoe.hu) honlapján kerülnek nyilvánosságra. A viharjelzések tóparti megjelenítését a Balaton körül harminchat stabil fényjelző viharjelző, kiemelt strandokon tizenöt mobil tájékoztató fényjelző, három tóközepi viharjelző, a Velencei-tavon három stabil fényjelző viharjelző és egy mobil lámpaegység, a Tisza-tavon öt, valamint a Fertő-tó magyar szakaszán egy viharjelző állomás végzi.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat folyamatos fejlesztésekkel igyekszik javítani az időjárással, illetve a veszélyes időjárási jelenségekkel kapcsolatos tájékoztatási tevékenységét.

Az állampolgárok teljes körű tájékoztatását szolgálja az OMSZ Meteora nevű, ingyenesen letölthető mobilalkalmazása, amely az érvényben lévő időjárási veszélyfigyelmeztetések és riasztások kijelzése mellett többek között arra is alkalmas, hogy a tavi viharjelzés érvényben lévő fokozatáról, illetve annak változásáról tájékoztassa a felhasználót.

Az OMSZ honlapján a Balatoni időjárás oldal mellett a szükséges információk a Tisza-tavi időjárás és a Velencei-tavi időjárás oldalon is megtekinthetők, ezeken az aktuális viharjelzésen kívül megtalálhatók a legfrissebb mért és előrejelzési adatok is.


www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/tavi_viharjelzes


www.met.hu/idojaras/tavaink/balaton


meteora.met.hu