2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2021. október 7. 13:32

VI. MET-ÉSZ találkozó, 2021

2021. október 2-án, immár hatodik alkalommal került megrendezésre az Országos Meteorológiai Szolgálata MET-ÉSZ találkozója. A találkozó részvevői olyan meteorológia iránt elkötelezett emberek, akik fő hivatásukon kívül az OMSZ észlelői rendszerébe (MET-ÉSZ) küldenek jelentéseket, többen közülük társadalmi csapadékmérő állomást is vezetnek. Szolgálatunk 2015. óta minden évben egy szakmai-baráti találkozó keretében köszöni meg lelkes és nélkülözhetetlen munkájukat.

A találkozó részvevőit dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke köszöntötte, aki méltatta a jelenlévők szerepét a meteorológiai megfigyelésben. A találkozón idén is előadásokkal mélyítettük el a szakmai ismereteket, majd a MET-ÉSZ rendszer fejlesztőivel is lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésre. Első előadónk Merics Attila, az OMSZ repülésmeteorológusa volt, aki a repülőtéri automata meteorológiai rendszerekről tartott előadást, majd Kovács Attila beszélt a növényfenológia és az agrometeorológia aktuális kérdéseiről. Előadásából többek között megismerhettük a műholdak szerepét az agrometeorológiában. Dr. Mészáros Róbert, az ELTE Meteorológiai Tanszék vezetője bemutatta az egyetemi meteorológusképzés mindennapjait és néhány kutatási témába is betekintést nyerhettünk. Jákli Imre, az ELTE hallgatója zárta az előadások sorát, aki a vidéki főállomásokon történő észlelői helyettesítési tapasztalatairól számolt be. Ezt követően dr. Radics Kornélia adott át okleveleket néhány jelenlévő „rekorder” észlelőnek.

Az előadások után a résztvevők megtekintették és a szakterületért felelős kolléga előadásából megismerték az automata rádiószondázó berendezést. A közös ebéd során pedig lehetőség nyílt az ország távoli pontjáról érkező kollégákkal találkozni. Idén is lehetett műszereket kalibráltatni az OMSZ Kalibráló Laboratóriumában.

Köszönjük észlelőink részvételét és elkötelezett munkájukat! Jövőre is várjuk őket és azokat az új tagjainkat is, akik látva e beszámolót, regisztrálnak a MET-ÉSZ rendszerbe és időjárási megfigyeléseiket elküldik az Országos Meteorológiai Szolgálatnak.


Kapcsolódó oldalak
: