új ablakban nyílik meg
Telepített adatgyűjtő rendszereket alkalmazó környezeti monitoring rendszer, valamint klímavédelmi adattár és ráépülő szolgáltatási környezet kialakítása
DIMOP_PLUSZ-2.3.1-23-2023-00001

Eredemények

Sajtómegjelenések

Elindult a Telepített adatgyűjtő rendszereket alkalmazó környezeti monitoring rendszer, valamint klímavédelmi adattár és ráépülő szolgáltatási környezet kialakítása

2024.06.14.

A HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. (HungaroMet Nonprofit Zrt.) a Digitális Megújulás Operatív Program Plusz program keretében támogatásban részesült a „Telepített adatgyűjtő rendszereket alkalmazó környezeti monitoring rendszer, valamint klímavédelmi adattár és ráépülő szolgáltatási környezet kialakítása” megnevezésű projektet megvalósítására. A projektet a HungaroMet Nonprofit Zrt. 2026. március 31-ig valósítja meg 10 milliárd forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásból.

A Program keretében megvalósuló Telepített adatgyűjtő rendszereket alkalmazó környezeti monitoring rendszer, valamint klímavédelmi adattár és ráépülő szolgáltatási környezet kialakítása című projekt célja a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást segítő könnyű adathozzáférést biztosító nyilvános meteorológiai-klimatológiai portál létrehozása.
Cél egy olyan, a múltbéli, a digitalizált és a pályázat keretében megvalósuló mérőhálózat adatait is tartalmazó adatbázis létrehozása, az adatok online publikálására alkalmas portál megvalósítása, amely segíti a klimatológiai és időjárás-előrejelzési BIG DATA-alapú fejlesztéseket, és támogatja a lakosság klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodását.
A Program megvalósításával sor kerül a HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenleg 150 állomásból álló referencia mérőhálózatának fejlesztésére, bővítésére, a mért adatok fogadására alkalmas adatbázisok, az adatok minősítését lehetővé tevő IT rendszer kialakítására, ezen adatok tárolására alkalmas korszerű adatbázis kiépítésére.
Ezen felül cél a nem akkreditált mérőeszközből származó adatok fogadása, minősítése, feldolgozása is, valamint a nagy mennyiségű adat feldolgozásához szükséges adatszűrési algoritmusok kifejlesztése, az ehhez kapcsolódó szoftverfejlesztések végrehajtása.
A projektről bővebb információt a https://www.met.hu/dimop-plusz-2-3-1-23/ oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
dimop231@met.hu

  

Rendezvények

DIMOP_PLUSZ-2.3.1-23. számú projekt nyitó rendezvény

2024.06.14.

A HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. (HungaroMet Nonprofit Zrt.) a Digitális Megújulás Operatív Program Plusz keretében támogatásban részesült a „Telepített adatgyűjtő rendszereket alkalmazó környezeti monitoring rendszer, valamint klímavédelmi adattár és ráépülő szolgáltatási környezet kialakítása” megnevezésű projekt megvalósítására.
A projektet a HungaroMet Nonprofit Zrt. 2026. március 31-ig valósítja meg 10 milliárd forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásból.

A projekt hivatalos nyitó rendezvényének időpontja: 2024.06.14.
Helyszín: a HungaroMet Nonprofit Zrt. székháza (1024 Budapest, Kitaibel P. u. 1.)

Program:

10:00 – 10:30Megnyitó beszéd és tájékoztató
Energiaügyi Minsztérium
HungaroMet Nonprofit Zrt.
10:30 – 10:45Kérdések, válaszok - kávészünet