2024. július 20. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. december 12. 13:01

Az átmeneti tavaszias idő után visszatér a tél

Hétfőn és szerdán egy-egy hidegfront vonul át hazánk fölött, de számottevő csapadékot ezek a frontok nem okoznak, a hét többi napján pedig anticiklon alakítja majd időjárásunkat. Eleinte a magasban hideg, majd péntektől enyhébb levegő érkezik fölénk, ezért a hét első felében több napsütésre lehet számítani, pénteken és szombaton többfelé tartósan megmarad a köd. Folytatódik az összességében száraz időjárás, bár hétfőn helyenként lehet kisebb eső, havas eső, a magasabban fekvő területeken havazás, és a hét közepén is számítani lehet gyenge havazásra, havas esőre.

Az elmúlt egy hétben sehol sem esett számottevő mennyiségű csapadék az ország területén, csak a ködös területeken volt helyenként gyenge havazás, majd a hét második felében szitálás, ónos szitálás. A talaj nedvességtartalma a felső 1 méteren 50-90% közötti az országban, a homokos talajok a szárazabbak, az agyagosak nedvesebbek, illetve jellemzően a talaj felső rétege szárazabb.

A talaj felső részének (5 cm) hőmérséklete napi átlagban 0 fok körül van, a fagyos éjszakákon megfagy a felső talajréteg, majd napközben kienged. Ez a folyamat lesz a jellemző az előttünk álló héten is, de a tartósan ködös területeken a hét második felében napközben sem olvad ki a talaj.

Az előttünk álló hét első felében meglehetősen változékony időben lesz részünk. Hétfőn és szerdán várható több felhő, és ekkor kisebb mennyiségű csapadékra is számítani lehet, eleinte eső, majd szerdán hó, havas eső, ónos eső egyaránt valószínű. Kedden napos, száraz idő várható, csütörtökön pedig változóan felhős időben lesz részünk. Pénteken és szombaton napos és tartósan ködös területek egyaránt lesznek az országban, a ködös tájakon ónos szitálás is előfordulhat. Vasárnap ismét több lesz a felhő. A hét első felében eleinte többfelé erős, majd élénk lesz a szél, péntektől mérséklődik mindenütt a légmozgás.

A hétfőn átvonuló hidegfront mögött északkelet felől igen hideg légtömegek áramlanak fölénk a magasban, így kedden és szerdán az ország keleti, északkeleti részén napközben is 0 fok alatt marad a hőmérséklet, a hét második felében pedig a ködös területeken marad napközben is fagyos a levegő, máshol kevéssel fagypont fölé melegszik a levegő. Éjszakánként különösen kedden és szerdán kell kemény fagyokra számítani, -5, -10 fok körüli értékekkel, de a hét második felében is -8, -3 fok lesz a jellemző a leghidegebb órákban. Várhatóan csütörtökön lesz kissé enyhébb a hajnal.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. december 12.