2023. június 4. vasárnap
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.06.05. hétfő éjfélig

Ma este az Alpokalján és a délnyugati, déli határvidéken, majd az éjszaka folyamán a Dunántúlon némiképp keletebbre is alkalmasak lehetnek a feltételek néhány zivatar kialakulásához.

Hétfőn napközben még alacsonyabb, kora estétől növekvő eséllyel kell helyenként zivatarokra számítani, jellemzően a Dunántúlon, az ország középső területein, illetve a Dél-Alföld tágabb térségében. A legerősebb cellákat intenzív csapadékhullás (rövid idő alatt 15-25 mm, lokálisan felhőszakadás is), kis méretű jég és szélerősödés kísérheti.

2023.06.04. 17:53 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. június 4. 17:56 (15:56  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.