2024. július 20. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. november 21. 12:21

Enyhe őszi idő

Egy tőlünk keletre, északkeletre elhelyezkedő nagy kiterjedésű anticiklon peremén déli, délkeleti áramlással a magasban száraz, enyhe léghullámok érkeznek fölénk, ezért a következő napokban eleinte többnyire napos, majd szerdától egyre többfelé tartósan borult, párás, ködös időre lehet számítani. Számottevő csapadék a hétvégéig nem valószínű, a borongós tájakon szitálás fordulhat elő.

Az elmúlt napokban számottevő csapadék csak a Dunántúl északi részén hullott, máshol csak kisebb esők fordultak elő az országban, így a talaj felső része az Alföldön és a Dunántúl déli részén már valamelyest száradhatott, a felső 20 cm-en már főként csak az ország északi részén telített a talaj. Ez a száradás folytatódik a következő néhány napban is, hiszen a hét elején napos, száraz, enyhe időjárás várható, északnyugaton élénk széllel. Ezzel együtt is érdemes azonban a mélyszántás során odafigyelni az esetleges téli belvíz megelőzésére, illetve a fölösleges csapadékot elvezető csatornák tisztán tartására, hiszen a talaj alsóbb rétegei továbbra is igen nedvesek, és amennyiben a következő hetekben csapadékos időjárás jelentkezne, az már könnyen belvizeket okozhat. Az időjárás a héten alkalmas lesz a mezőgazdasági munkálatok végzéséhez.

A hét végéig kitart az enyhe idő. Eleinte országszerte sok lesz a napsütés, majd a hajnalban képződő köd illetve rétegfelhőzet eleinte csak keleten, majd egyre többfelé tartósan megmarad. Az időjárás jellegében is és a hőmérsékletben is nagy különbségek alakulnak ki az országon belül a borongós, párás, és a napos tájak között. Az előbbiekben a hőmérséklet csúcsértéke 5-7 fok között alakul, míg a naposabb területeken 12-15 fokig melegszik a levegő. Hajnalban helyenként gyenge fagyra lehet számítani, de jellemzően 2-6 fok között alakul a hőmérséklet. A hétvégéig legfeljebb szitálás fordulhat elő a ködös tájakon, máshol nem lesz csapadék. Szombaton mindenhol erősebben megnövekszik a felhőzet, és a hétvégén elszórtan eső, zápor is lehet. Számottevő lehűlés a jövő hét elején valószínű.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. november 21.