2024. július 20. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. november 28. 13:37

Hideg idő jelentősebb csapadék nélkül

A vasárnap átvonult hidegfront mögött erős északi áramlással igen hideg, eleinte száraz levegő árasztja el a Kárpát-medencét. A hideg levegőnek bőven van utánpótlása, bár a hét közepén nyugat felől átmenetileg kissé megenyhül az idő, ekkor vegyes halmazállapotú csapadékra is van kilátás, majd a hétvégére visszatér az átlagosnál kissé hidegebb, száraz idő.

Az elmúlt néhány napban a Dunántúl északi részének kivételével sokfelé hullott az országban több-kevesebb eső, de ennek mennyisége a 10 mm-t sehol sem érte el, jellemzően 1-2 mm esett csak, így a talaj felső 20 cm-es rétege az elmúlt héten valamelyest száradhatott. A felső 20 cm talajnedvességi értékei általában 70 és 90% között alakulnak az országban. A talaj további száradása lesz jellemző az előttünk álló héten is, ezt a többször megélénkülő, időnként megerősödő szél és a napos idő is segíti majd. Érdemes már odafigyelni a talaj hőmérsékletére is. Bár a héten majdnem minden nap fagyos éjszakákra kell számítani, a talaj felső részén a hét végéig várhatóan még nem lesz fagy, 5 cm-es mélységben 1-4 fokos talaj hőmérsékletek lesznek a jellemzőek. Tehát folytatni lehet a még hátra levő mélyszántási és egyéb mezőgazdasági munkálatokat, a héten ezt sem jelentős mennyiségű csapadék, sem a fagyott talaj nem akadályozza még.

A hét közepéig az ország nagy részén napos, száraz időre lehet számítani többfelé élénk északnyugati széllel, északkeleten lesznek kissé felhősebb területek. Futó hózápor a hétfői felhőátvonulásokból előfordulhat, de kedden és szerdán sehol sem valószínű csapadék. Szerdán délután északnyugat felől megvastagszik a felhőzet, és csütörtökön és pénteken a nap első felében többfelé csapadékra is számítani kell, ez eleinte havazás, majd csütörtök délutántól egyre többfelé havas eső, eső formájában hullik. A jelenlegi számítások szerint 5 mm-nél nagyobb mennyiség sehol sem valószínű. A hétvégén ismét többnyire napos, száraz időre van kilátás, szombat délutánra a pénteken még sokfelé viharos erősségű északnyugati szél is mérséklődik. A hőmérséklet az átlagosnál néhány fokkal hidegebben alakul a héten. Erős éjszakai fagyokra kell számítani, a fagyzugos területeken -10 fokig is csökken a hőmérséklet. Ez alól csak a péntek hajnal lesz kivétel, amikor jellemzően nem csökken fagypont alá a hőmérséklet. Napközben általában 3 és 6 fok közé melegszik a levegő, pénteken lesz ennél kissé melegebb.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. november 28.