2024. július 20. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. november 17. 14:27

Jelentős enyhülés érkezik

A fölöttünk átvonult hideg légtömegek után délnyugatira fordul térségünkben az áramlás, mellyel egyre enyhébb, a hét végén eleinte még nedves léghullámok érkeznek fölénk. A jövő hét első felében pedig délkeletről érkezik a magasban enyhe, és már száraz levegő. Így a hét végére jelentős enyhülés valószínű, főleg a Dunántúlon és a középső országrészben többfelé jelentős csapadékkal. Vasárnaptól csendes, nyugodt, késő őszi idő valószínű.

csapadékos október után november is bőven adta eddig az égi áldást. Így a talaj fölső 50 cm-es rétege országszerte telített, a délnyugati és északkeleti területeken már a mélyebb rétegek sem tudnak több vizet fölvenni, a további csapadék lefolyást, belvízfoltokat, ahol a talaj mélyebb szerkezete megengedi, kimosódást fog okozni. Hacsak nem lesz nagyon száraz a tél, akkor jó esély van a téli-tavaszi belvíz kialakulására, így kiemelten kell gondolni, és amit lehet megtenni annak lehetőség szerinti megelőzésére, csökkentésére a szántás mélységének optimális megválasztásával (eketalp betegség), a felesleges csapadékot elvezető vápák, csatornák tisztán tartásával.

Péntek estétől vasárnap reggelig a Dunántúlon és a középső országrészben többfelé jelentős csapadék hullhat, a Tiszántúlon viszont nem valószínű számottevő csapadék. Vasárnap délutánól a jövő hét közepéig legfeljebb szitálás fordulhat elő.

Az elmúlt napok átlagostól pár fokkal hidegebb időjárása után felmelegedés kezdődik, megszűnnek az éjszakai fagyok, azok csak a jövő hét közepétől jelennek meg ismét. Dél körül a  szombat és a vasárnap lesz a legenyhébb, akkor északkeleten 10, a nyugati országrészben 17 fok körül alakul a hőmérséklet.

A talaj hőmérséklete 5 cm mélyen 1 és 5 fok között alakul az országban, északnyugaton vannak az alacsonyabb értékek. A hét végén ez pár fokot emelkedni fog, majd a jövő héten ismét lassú csökkenés kezdődik.

A felhőzet alakulásában nagy területi változékonyságok lehetnek majd, a szélcsendes országrészekben megmaradhat a köd és az alacsonyszintű felhőzet. Napsütésre pénteken, majd leginkább vasárnaptól lehet számítani, bár a jövő héten egyre ködösebbé válik az idő.

A délies szél az Alföldön és a Dunántúlon gyakran megerősödik majd a hét végén és a jövő hét első felében is.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. november 17.