2022. október 1. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.10.01. szombat éjfélig

Az újabb hullámban érkezett csapadékzónában helyenként zivatarok is előfordulhatnak, ezeket viharos szél 60-70 km/h, apró szemű jégeső, és intenzív csapadék (intenzívebb gócokból > 20 mm csapadék) kísérheti. A délelőtt folyamán várhatóan átmenetileg csökken a záporok, zivatarok száma az országban.

Délután hazánk délkeleti felén mutatkoznak kedvező feltételek újabb zivatarok, a délkeleti, keleti határ közelében akár heves zivatarok is előfordulhatnak. A cellákat viharos kifutószél (ált. 60-80 km/h, hevesebb zivatar esetén >80-90 km/h sem kizárt), jégeső (akár 1-3 cm-es jégátmérővel) és lokálisan nagy mennyiségű csapadék (>20 mm) kísérheti. Az esti, késő esti órákra fokozatosan lecseng a zivatartevékenység.

Megjegyzés: A délutáni zivatarok számosságát, térbeli előfordulását tekintve még jelentős a bizonytalanság. Szombatra virradó éjszaka átmenetileg köd is képződhet.

2022.10.01. 06:05 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. október 1. 06:08 (04:08  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.