2023. szeptember 23. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.09.24. vasárnap éjfélig

Délről, délnyugatról, észak, északkelet felé mozgó zivatarok a keleti országrészben, azon belül is nagyobb számban a Tiszántúlon valószínűek, amelyekhez felhőszakadás (ált. 25-50, néhol >50 mm), viharos széllökés (60-85 km/h), és jégeső (1-3 cm) társulhat. A zivatarok számossága az éjszaka második felében csökken.

Vasárnap reggel, délelőtt a nyugat felé visszahullámzó csapadékzónában az eső, zápor mellett kevés zivatar előfordulhat, majd a déli órákban átmenetileg nagyobb területen csökken a csapadékhajlam. Késő délutántól, kora estétől az Alföld felől újabb zivatarok alakulnak ki és haladnak észak felé, főként a Dunától keletre lehet számítani az előfordulásukra, hozzájuk felhőszakadás (ált. 25-40, néhol >50 mm), viharos széllökés (60-85 km/h), és jégeső (1-3 cm) társulhat.

Vasárnap éjfélig területi átlagban nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. A legtöbb eső éjszaka és vasárnap a középső megyékben várható, ahol a lehulló csapadék mennyisége általában 15 és 30 mm közé becsülhető, de lokálisan ennél jóval több (akár > 50 mm) is hullhat.

Ma késő estétől a Dunántúl nyugati, északnyugati felén, valamint vasárnap az északkeleti harmadban is az északi irányba forduló szelet helyenként viharos (60-80 km/h) lökések kísérhetik.

2023.09.23. 22:06 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. szeptember 23. 22:06 (20:06  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.