2024. július 16. kedd
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.07.16. kedd éjfélig

Magas középhőmérséklet:

Kedden a Dunántúl nyugati, északi részein és az Északi-középhegységben 27, másutt 29 fok körül vagy felett alakul a napi középhőmérséklet.

Zivatarok:

Éjszaka csökken a zivatarok kialakulási esélye, kedd délelőttig legfeljebb kevés helyen lehet zivatar. Kedden a késő délelőtti, déli óráktól elszórtan, nagyobb számossággal a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegységben számíthatunk kialakulásukra. Este, éjszaka sem cseng le mindenütt a zivatartevékenység. A zivatarokat viharos (~60-90 km/h, légzuhatagban > 90 km/h ) széllökés, jégeső (~1-3 cm), intenzív csapadék (~15-25 mm) kísérheti. A nagyobb számossággal érintett területeken az egymást követő cellákból felhőszakadás (> 30 mm) is előfordulhat.

2024.07.15. 21:48 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. július 15. 21:52 (19:52  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.