2023. szeptember 24. vasárnap
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.09.25. hétfő éjfélig

ZIVATAR

Ma délután és éjszaka is főként a Dunától keletre, illetve a Duna vonalában lehet számítani több hullámban délről, délkeletről észak, északnyugat felé mozgó zivatarokra. Ezeket főként felhőszakadás (ált. 25-40, lokálisan akár >50 mm) kísérheti, de kisebb eséllyel viharos széllökés (~60-85 km/h), és jégeső (~1-3 cm) is társulhat hozzájuk. Hétfő reggel, délelőtt az ország déli és középső tájain még előfordulhat néhány (nem heves) zivatar, később jelentősen csökken a csapadékhajlam.

ESŐ

Hajnalig, reggelig területi átlagban elsősorban az ország középső és délnyugati részén lehet nagyobb mennyiség: ez általában 15 és 30 mm közé becsülhető, de lokálisan ennél több (> 30 mm) is hullhat.

SZÉL

A Dunántúl nyugati, északnyugati felén, valamint az északkeleti harmadban az északi szelet ma helyenként viharos (60-80 km/h) lökések kísérhetik. Késő délutántól, estétől a légmozgás veszíteni kezd erejéből.

2023.09.24. 13:08 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. szeptember 24. 13:12 (11:12  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.