2024. július 23. kedd
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.07.24. szerda éjfélig

ZIVATAROK, FELHŐSZAKADÁS

Ma leginkább a Duna vonalának környezetében, valamint attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyek számossága a késő délelőtti óráktól gyorsan növekedhet. Kisebb eséllyel a Dunántúl nyugati és középső részén is megjelenhet néhány cella. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti: rövid idő alatt >25-30 mm, az egymást követő intenzív cellákból akár >50 mm is hullhat, valamint a domborzati viszonyok függvényében (elsősorban az Északi-középhegységben) villámárvíz is létrejöhet. Emellett az intenzív gócokban jégeső (jellemzően <1-2 cm), környezetükben viharos (>65-80 km/h, légzuhatagokban akár >90 km/h) széllökések is előfordulhatnak. Éjszaka fokozatosan lecsengenek, egyre kevesebb helyen, elsősorban a Tiszántúlon és nyugaton, délnyugaton valószínű zivatar.

Holnap kora délelőttig néhol, nagyobb eséllyel északnyugaton, majd késő délelőttől estig elsősorban, nagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán alakulhatnak ki zivatarok, melyeket főként az Északi-középhegység térségében és keleten felhőszakadás (>25-30 mm), jégeső (1-3 cm) és viharos szél (70-90 km/h) kísérhet.

KÖZÉPHŐMÉRSÉKLET

Az Alpokalja, az Északi-középhegység és a főváros térségének kivételével ma is többfelé alakulhat 25 fok felett a napi középhőmérséklet. Holnap már sehol sem éri el a 25 fokot a napi középhőmérséklet.

2024.07.23. 10:18 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. július 23. 10:22 (08:22  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.