2022. december 2. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.12.03. szombat éjfélig

Az észak felé fejlődő csapadékrendszerben az Alpokalja, Dunántúli-középhegység, Dunazug-hegyvidék, Börzsöny térségében szombat kora estig a havas eső mellett gyenge havazás is várható. A magasabban fekvő területeken pár cm vizes, tapadó hóréteg valószínű, míg síkvidéken inkább csak átmeneti lepel fordulhat elő. Az Északi-középhegység tájain, Borsod északi részén szintén megmaradhat kevés hó a délutáni, esti órákban, majd a csapadék éjszaka itt is várhatóan megszűnik. Szombat reggel a nyugati határvidéken lehetséges még átmeneti vegyes formájú csapadék, jelentéktelen mennyiségben.

A hegyvidéki tájakon korlátozott látási viszonyokra, ködre lehet számítani, a magasabb helyeken átmeneti zúzmarás köd, esetleg ónos szitálás is előfordulhat. Szombatra virradó éjszaka a Dél-Alföldön, Tiszántúlon sűrű köd képződhet, mely napközben fokozatosan felszakad.

2022.12.02. 09:35 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. december 2. 09:46 (08:46  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.