2023. június 6. kedd
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.06.07. szerda éjfélig

CELLÁK ISMÉTLŐDŐ JELLEGGEL

Éjjel is a legalacsonyabb valószínűséggel a Tiszántúlon várhatók zivatarok. A zivatarok száma éjszakára csökken, de egy-egy góc néhol még ekkor is előfordulhat. Az intenzív, lassan mozgó és ismétlődő jelleggel előforduló cellák környezetében a legfőbb veszélyforrás a felhőszakadás (helyenként rövid idő alatt 20-50+ mm csapadék, lokálisan villámárvíz veszéllyel), de kisebb méretű jég és átmenti szélerősödés sem kizárt.

Szerdán nagy területen ismét alkalmasak lesznek a légköri feltételek zivatarok kialakulásához. Összességében több helyen lehet ismét több alkalommal számítani előfordulásukra (a nap második felére a Dunántúlon csökkenő tendenciával), a fő kísérőjelenség továbbra is felhőszakadás lesz (helyenként rövid idő alatt 20-50+ mm csapadék, lokálisan villámárvíz veszéllyel). Mindezeknek a déli, délnyugati országrészben csökken az esélye.

2023.06.06. 21:03 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. június 6. 21:06 (19:06  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.