2022. január 28. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.01.29. szombat éjfélig

PÉNTEKEN VIHAROS SZÉL

Pénteken az Észak-Dunántúlon, a Balaton és a főváros térségében kell viharos (60-85 km/h, hegycsúcsokon ezt meghaladó) széllökésekre számítani. Az esti órákra várhatóan némileg veszít erejéből a légmozgás, ugyanakkor még a késő esti órákban is előfordulhatnak erős lökések.

Szombaton a késő délutáni óráktól az Északi-középhegységben, illetve később az esti, késő esti órákban az északkeleti megyékben is lepel-3 cm (lokálisan ezt meghaladó) friss tapadó hó hullhat. Vasárnap reggelig elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felén akár az 5 cm-t is elérheti a lehulló hó mennyisége.

2022.01.28. 16:00 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. január 28. 16:06 (15:06  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.