2022. december 9. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.12.10. szombat éjfélig

A következő 2-3 napban több hullámban érkezik csapadék, amelyből területi átlagban is kiadós mennyiség (általában ~20-40 mm) valószínű az ország legnagyobb részén.

Pénteken az északi megyékben, szombaton a délnyugati, déli tájakon haladhatja meg nagy területen a napi csapadékösszeg a 20 mm-t, néhol akár a 30 mm-t is. A péntek esti, éjszakai órákban a kelet felé vonuló hidegfront mentén kis eséllyel az ég is megdörrenhet.

Szombaton az esti, késő esti óráktól a viharossá fokozódó északias szél mellett északnyugaton, valamint Borsodban és a Zemplénben már átválthat az eső vizes, tapadó hóba, de megmaradó hóréteg inkább csak ezt követően alakulhat ki.

2022.12.09. 09:57 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. december 9. 10:02 (09:02  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.