2023. április 2. vasárnap
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.04.03. hétfő éjfélig

A déli óráktól egy érkező hidegfront előtt főként a Dunától keletre alakulhatnak ki zivatarok. Ezen belül egy észak-déli tengelyű összeáramlási zóna mentén, Heves, Jászság, Nagykunság, Csongrád, Békés térségében valószínű nagyobb számban zivatar. Emellett kisebb eséllyel a nyugati, délnyugati határ térségében is képződhetnek néhol zivatarok. Az erősebb gócokat intenzív csapadék (10-20 mm), apró szemű (< 1 cm) jég, viharos (60-70 km/h) szél kísérheti. Késő estére stabilizálódik a légkör.

Hétfőn napközben a Nyugat-Dunántúlon, valamint északkeleten viharossá (~60-70 km/h) fokozódik az északias szél, de a Bodrogközben a legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-át.

2023.04.02. 09:49 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. április 2. 09:52 (07:52  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.