2024. július 23. kedd
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.07.24. szerda éjfélig

ZIVATAROK, FELHŐSZAKADÁS

Ma estig az ország délkeleti harmadában fokozatosan elgyengülnek, majd megszűnnek a zivatarok. Ettől eltekintve holnap reggelig elvétve fordulhatnak elő zivatarok az országban. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti: rövid idő alatt >25-30 mm, az egymást követő intenzív cellákból akár >50 mm is hullhat. Emellett az intenzív gócokban jégeső (jellemzően <1-2 cm), környezetükben viharos (>65-80 km/h) széllökések is előfordulhatnak.

Holnap kora délelőttig néhol, majd késő délelőttől estig elsősorban, nagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán alakulhatnak ki zivatarok, melyeket főként az Északi-középhegység térségében és keleten felhőszakadás (>25-30 mm), jégeső (~1-3 cm) és viharos szél (általában 70-90 km/h), de egy-egy 90 km/h feletti lökés is előfordulhat.

KÖZÉPHŐMÉRSÉKLET

Az Alpokalja, az Északi-középhegység és a főváros térségének kivételével ma is többfelé alakulhat 25 fok felett a napi középhőmérséklet. Holnap már sehol sem éri el a 25 fokot a napi középhőmérséklet.

2024.07.23. 17:45 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. július 23. 17:48 (15:48  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.