2023. november 28. kedd
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.11.29. szerda éjfélig

Ma az északi határvidéken, valamint az Északi-középhegység magasabban fekvő részein változó intenzitással folytatódik a havazás, így a hóborítottság estig néhol elérheti, sőt meg is haladhatja a 15-20 cm-t. A kiterjedt csapadékzóna szerdára virradó éjszaka fokozatosan elhagyja térségünket. Az éjszaka folyamán a Zempléni-hegység térségében a megerősödő szél hatására hófúvás alakulhat ki. A Dunántúlon a késő esti óráktól előfordulhat egy-egy hózápor, melyből lokálisan lepel-2 cm hó is hullhat. Szerda hajnaltól az Eger-Békéscsaba vonal szélesebb környezetében egy összeáramlási zóna mentén hózáporra, havazásra kell számítani, melyből lepel-3 cm friss hóréteg is összegyűlhet.

Megjegyzés: Kedden késő estétől Sopron környékén, illetve a Bakonyban a magasabb csúcsok közelében 70 km/h körüli lökések is előfordulhatnak.

2023.11.28. 10:20 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. november 28. 10:26 (09:26  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.