2024. július 20. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. november 24. 14:52

Csendes ősz

Egy tőlünk nyugatra elhelyezkedő ciklon és keleten lévő anticiklon hatására déli, délkeleti áramlás jellemző az ország teljes területén így továbbra is enyhe levegő érkezik a Kárpát-medence fölé. Csütörtökön és pénteken elsősorban a Dunától keletre azonban már tartósabban ködös, felhős körzetek is lehetnek.

Az elmúlt napokban számottevő csapadék nem volt jellemző az országban, így a talaj felső része az Alföldön és a Dunántúl déli részén már valamelyest száradhatott, a felső 20 cm-en már főként csak az ország északi részén telített a talaj. Ez a száradás folytatódik a következő néhány napban is, hiszen a hét végén is napos, száraz, enyhe időjárás várható. Ezzel együtt is érdemes azonban a mélyszántás során odafigyelni az esetleges téli belvíz megelőzésére, illetve a fölösleges csapadékot elvezető csatornák tisztán tartására, hiszen a talaj alsóbb rétegei továbbra is igen nedvesek, és amennyiben a következő hetekben csapadékos időjárás jelentkezne, az már könnyen belvizeket okozhat. Az időjárás a héten alkalmas lesz a mezőgazdasági munkálatok végzéséhez.

 

A folytatásban eleinte marad a napos idő, majd szombaton már több felhő várható, de a jelentős mennyiségű esőre továbbra sem lehet számítani. A hajnalban képződő köd illetve rétegfelhőzet egyre többfelé tartósan megmarad, és vasárnapig ez lesz a leginkább jellemző ezekre a területekre. Az időjárás jellegében is és a hőmérsékletben is nagy különbségek alakulnak ki az országon belül a borongós, párás, és a napos tájak között. Az előbbiekben a hőmérséklet csúcsértéke 6-8 fok között alakul, míg a naposabb területeken 10-12 fokig melegszik a levegő. Hajnalban helyenként gyenge fagyra lehet számítani, de jellemzően 1-4 fok között alakul a hőmérséklet. A hétvégéig legfeljebb szitálás fordulhat elő a ködös tájakon, máshol nem lesz csapadék. Szombaton mindenhol erősebben megnövekszik a felhőzet, vasárnap és hétfőn elszórtan eső, havaseső, a magasabban fekvő területeken akár havazás is lehet. Számottevő lehűlés a jövő hét elején valószínű. Hétfő hajnalban 0 fok, kedden pedig már -3 körül alakul a minimum hőmérséklet.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. november 24.