2024. július 20. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. december 1. 13:51

Hideg, nagyrészt száraz idő

A pénteki változékony, szeles idő után hideg, csendes, száraz, napos idő várható a következő 6-8 napon. Vasárnaptól kemény éjszakai fagyok várhatók, napközben viszont pár fokkal 0 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A talaj egyre nagyobb mélységben fog megfagyni, a déli órákban viszont a legfölső pár centiméter kienged, ezzel sárossá, ragadóssá téve azt.

Az elmúlt napokban csak kisebb csapadék hullott az országban, ennek mennyisége a 10 mm-t sehol sem érte el, így a talaj felső 50 cm-es rétegének nedvességtartalma magas, de többnyire csak akkor volt sáros, ha az éjszakai fagy után napközben fölengedett. 5 cm mélységben a talaj eddig még nem volt megfagyva, a hőmérséklet 1 és 4 Celsius fok között alakul jelenleg, az elmúlt napok keményebb éjszakai lehűlései csak ennél sekélyebb talajfagyokat okoztak.

 

Pénteken délutánig elszórtan valószínű kisebb vegyes halmazállapotú csapadék, jelentősebb mennyiség azonban nem valószínű. Pénteken sokfelé viharossá fokozódó (50-95 km/h) északnyugati szélre kell számítani. Aztán szombattól csütörtökig már egyáltalán nem valószínű csapadék. Nagyrészt napos idő várható, és erős szél is már csak szombaton fordul elő.

Péntek délutántól sarkvidéki eredetű, hideg légtömeg árasztja el térségünket, így amikor ez nyugalomba jut, napról-napra erős éjszakai lehűlés várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet helyenként -10 Celsius fok körül alakul majd. Délutánonként pedig fagypont körül, kevéssel a fölött valószínű a maximum.

A talaj hőmérséklete jelentősen hűlni fog, a talajfagy mélysége 5 és 10 cm között valószínű szerda-csütörtök magasságában. Ez után fölmelegedés kezdődik majd. A déli órákban azonban a napsütés és a 0 fokot kissé átlépő léghőmérséklet hatására a talaj legfölső 2-3 cm-es rétege kienged majd, sáros, ragadós körülményeket teremtve. Azonban nagyrészt folytatni lehet a még hátra levő mélyszántást.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. december 1.