2024. július 20. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. december 5. 12:56

Marad a száraz, hideg időjárás

Anticiklon alakítja időjárásunkat, melyben a hét első felében hidegebb, majd második felében enyhébb léghullámok érkeznek fölénk a magasban.  Folytatódik a száraz, hideg idő éjszakánként többfelé zúzmarás köddel és erős fagyokkal, nappal kevéssel 0 fok fölötti hőmérsékletekkel. A hétvégére várható, hogy kissé enyhül az idő.

Az elmúlt hét közepén többfelé hullott az országban kis mennyiségű csapadék, de összességében száraz idő volt az uralkodó, és a pénteki erős, többfelé viharos erejű szél is segítette a talaj felső rétegének szikkadását. A néhány napja tartó erős éjszakai lehűlések meglehetősen lehűtötték a talaj felső rétegét, az éjjel lefagyó talaj napközben néhány órára felenged, sárossá válik, majd napnyugta után ismét hamar lefagy. Ez a folyamat folytatódik a héten is.

 

Csendes, eseménytelen időjárás vár ránk az előttünk álló héten. Többnyire minden nap kisüt néhány órára a nap, leginkább hétfőn maradnak tartósan ködös, párás területek az Alföldön és az Északi középhegység alacsonyabban fekvő tájain. Éjszakánként többfelé jellemző lesz a párásság illetve zúzmarás köd, de napközben ez általában feloszlik, és kisüt a nap. Számottevő csapadék sehol sem valószínű a héten, a ködös területeken gyenge havazás, hószállingózás előfordulhat a hét első felében.

Jellemzően gyenge vagy mérséklet marad a szél, kedden a Dunántúlon, csütörtökön és pénteken az északi országrészben élénkül meg az északnyugatias szél, majd a jelenlegi számítások szerint vasárnap éri el hazánkat egy frontrendszer, melynek hatására többfelé megerősödik a szél.

Éjszakánként a hét első felében erős fagyokra kell számítani, -7, -10 fokig hűl le a levegő, majd a hétvégén kissé enyhül a hideg, de napnyugta után ekkor is fagypont alá hűl a levegő. Nappal csak a ködös területeken marad a fagy, jellemzően 2-5 fokig melegszik a levegő, a hétvégén délnyugaton ennél pár fokkal melegebb is lehet.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. december 5.