2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2021. október 21. 12:16

A keleti országrészben sokfelé lenne szükség esőre

Az elmúlt hetekben a Dunántúlon és a középső országrészben hullott jelentős csapadék, így kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban az őszi vetések számára. A Jászságban, az Alföld középső részein, illetve a Felső-Tisza vidékén viszont alig esett, arrafelé nagy szükség lenne a csapadékra. A ma érkező hidegfront főleg a Dunántúlra hoz esőt, a keleti területek várhatóan most is szárazon maradnak. Szombattól a jövő hét közepéig várhatóan országszerte száraz marad az idő, mely a kukorica betakarításához kedvező. Vasárnaptól visszatérnek az éjszakai fagyok, helyenként -5 fok is előfordulhat majd.

A mögöttünk álló napokban szárazra fordult időjárásunk. Csapadék utoljára múlt hét közepén, második felében fordult elő a keleti országrészben, a hét első felében pedig a déli, délnyugati területeken. Ezen a héten végig száraz idő volt a jellemző. Az elmúlt 10 nap csapadékösszege az ország déli, délkeleti szélén és az Ózd-Karcag vonal széles sávjában meghaladta a 10 mm-t, a Bükk térségében pedig a 20 mm-t is elérte, viszont az ország nagyobb részén 2 mm alatt maradt (1. ábra). Az elmúlt 30 nap során az ország délnyugati és középső területein lehullott eső mennyisége helyenként a 100 mm-t is meghaladta, míg a Felső-Tisza térségében a 10 mm-t sem érte el (2. ábra). A 90 napos csapadékösszeg szinte az egész országban jelentős hiányt mutat (3. ábra). A talaj fölső rétege az elmúlt napokban sokat száradt, de többnyire még megfelelő a nedvességtartalma. Kivételt képez a Jászság, és valamennyire az Alföld északi és középső területe, ahol ez a réteg továbbra is száraz (4. ábra). A mélyebb talajrétegek szinte országszerte nagyon szárazak.
A hőmérséklet a múlt hét közepe óta kissé emelkedett: amíg a hét közepén még 10 fok körüli maximumok is előfordultak, a hét végén 15, tegnap pedig már 20 fok körül alakult a legmelegebb napszak hőmérséklete (5. ábra). A leghidegebb reggel múlt pénteken alakult ki, akkor nagy területen fagyott 2 m magasságban is, helyenként -3, -4 fok is előfordult (6. ábra). Elsősorban a fagyzugokban azóta is előfordult reggelente gyenge fagy. Összességében az időszak hőmérséklete 1-3 fokkal az átlag alatt alakult.

A kukorica betakarítása jól halad, bár itt még sok az aratásra váró tábla, az elmúlt napokat jellemző száraz idő erre kedvező. A repce fejlődéséhez, a szeptemberi szárazságban vetett állományok egységesedéséhez igen jól jött az elmúlt hetek csapadékosabb időjárása, így a legtöbb helyen jól fejlett, 4-6 leveles táblák a jellemzőek, fejletlenebb állományok a szárazabb északkeleti országrészben találhatók (7. és 8. ábra). Az őszi árpa már szépen zöldell (9. és 10. ábra), az őszi búza vetése is folyamatban van. A kalászosok kezdeti fejlődéséhez az ország nagy részén kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban, ugyanakkor az Alföld középső és északi területein igen nagy szükség lenne a csapadékra.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképek az október első felére vonatkozó állapotot mutatják. Az index értéke továbbra is az erdővel borított területeken, főként középhegységeink erdeiben a legmagasabb, míg a síkvidékeken, főleg az Alföldön a szántóföldek magasabb aránya miatt jóval alacsonyabb. Az előző időszakhoz képest a Dunántúlon és a középső terülteken hullott csapadék hatására kis növekedés következett be, míg a szárazon maradt keleti részeken csökkent az index értéke. Az anomália térképen többnyire pozitív eltérés látható, negatív anomália a Jászság, a Hortobágy és a Körös-vidék térségében van.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek többnyire 1500 és 1700 foknap között alakulnak, az utóbbi időben lelassult a növekedés. A kukorica már a hónap elejére országszerte beérett, megkapta az ehhez szükséges hőt. A hőösszegben a sokéves átlaghoz képest a szezon végén ismét 20-60 foknapos elmaradás figyelhető meg az ország jelentős részén.  

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kaposvár és Miskolc körüli területre vonatkozó agrogramokon* (11. és 12. ábra). Az őszi káposztarepce vetése augusztus végén volt ideális, mert a hónap utolsó napjaiban szinte országszerte hullott több-kevesebb eső, de aztán szeptember első fele szárazra sikerült. A Dunántúlon és a középső országrészbe ez után jelentős csapadék érkezett, a kis növények fejlődésnek indulhattak, ezzel szemben keleten, északkeleten kevés csapadék hullott, így hiányosan kelt és nehezen fejlődött a repce. Az őszi kalászosok vetésének a talaj előkészítéséhez többnyire kedvezőek voltak a feltételek, de északkeleten és az Alföld középső részén még október közepén is nagyon száraz volt a talaj.

A folytatásban lehűlés várható a ma érkező hidegfront hatására. Csapadék holnap reggelre és holnap napközben várható, főleg nyugaton, délnyugaton. Arrafelé a 10 mm-t is meghaladhatja a lehulló mennyiség, míg az ország északkeleti harmada nagy valószínűséggel szárazon marad. Szombattól ismét száraz idő várható, számottevő csapadék a jövő hét közepéig már nem valószínű. A talaj nedvességtartalma így nyugaton, délnyugaton növekedni fog, míg északkeleten tovább csökken. A hőmérséklet csúcsértéke a mai 20 fok körüli értékről vasárnapra 10-15 fokig mérséklődik, ekkor lesz fölöttünk a leghidegebb levegő. Sokfelé visszatérnek az éjszakai fagyok, vasárnap, hétfőn és kedden a fagyzugos területeken akár -5 fokos hideg is előfordulhat 2 m-es magasságban. A hét közepétől lassan enyhül az idő, a magasban enyhébb levegő érkezik fölénk, ezzel együtt növekszik majd a ködhajlam.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2021. október 21.


* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
10 napos csapadékösszeg 2021. október 20-ig (mm)


2. ábra
30 napos csapadékösszeg 2021. október 20-ig (mm)


3. ábra
A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2021. október 20-ig (mm)


4. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső fél méteres rétegében 2021. október 19-én (%)


5. ábra
Maximum hőmérsékletek 2021. október 20-án (Celsius fok)


6. ábra
Minimum hőmérsékletek 2021. október 15-én (Celsius fok)


7. ábra
Hiányosan kelt repce tábla 2021. október 19-én Köröm (BAZ megye) térségében (fotó: Kovács Attila)


8. ábra
Hiányosan kelt repce 2021. október 19-én Köröm (BAZ megye) térségében (fotó: Kovács Attila)


9. ábra
Árpa tábla 2021. október 19-én Köröm (BAZ megye) térségében (fotó: Kovács Attila)


10. ábra
Árpa 2021. október 19-én Köröm (BAZ megye) térségében (fotó: Kovács Attila)


11. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2021. október 20-ig (részletes magyarázat a szövegben)


12. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Miskolc térségére 2021. október 20-ig (részletes magyarázat a szövegben)