2024. április 20. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2021. május 26. 18:45

2021. májusi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép termésbecslésekkel

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett főbb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze, valamint néhány főbb növényre vonatkozó termésbecslést mutatunk be. Európában a hideg tavasz miatt a kultúrnövények le vannak maradva a fejlődésben, az őszi kalászosok ezzel együtt szinte az egész kontinensen kedvező képet mutatnak és jó termést ígérnek. Az USA őszi búza vetésterületének még mindig csaknem harmadát sújtja aszály. Több nagy termelő országban várható ebben a szezonban rekordtermés elsősorban a termőterületek növekedése miatt: Brazíliában szójából és kukoricából, Indiában pedig búzából.

A műholdas méréseken alapuló legfrissebb globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban (vörös területek) többek között az USA északi középső részein. Ezen a területen jelentősebb, vegetációs időszakban lévő aszállyal sújtott területek is vannak, mely a növényzetben is megmutatkozik (2. ábra). Az április csapadékösszeg anomália globális térképén hatalmas különbségeket láthatunk a sokéves átlaghoz képest: Afrika középső és déli tájain ezúttal is nagy hiány mutatkozik, miközben a Kaukázustól Murmanszkig szokatlanul sok eső esett (3. ábra).

Európa
A 2021. április 1. és május 15. közötti időszakban Európa időjárását legmarkánsabban a hideghullámok jellemezték, de e mellett nagy területen alakult ki csapadékhiány, másfelé pedig csapadéktöbblet (4. ábra). Az áprilisi hideghullámokról előző összefoglalónkban részletesen beszámoltunk.

Az időszak átlaghőmérséklete a kontinens széles, északnyugat-délkeleti tengelyében (az Egyesült Királyságtól Romániáig) 2 - 4 Celsius fokkal elmaradt a sokéves átlagtól (5. ábra). Áprilisban három hideghullám okozott sokfelé rekordokat döntő hajnali fagyokat (6. ábra), e miatt az idei április az utóbbi évtizedek egyik leghidegebbje volt Európában. Ezzel szemben Törökországban és főleg Oroszország európai területén a szokásosnál enyhébb volt az idő, az északi részeken az eltérés helyenként a 6 fokot is meghaladta!

Csapadékhiány jellemezte az időszakot Délkelet-Európában, Olaszországban, Franciaország nagyobb részén, és Törökországban (7. ábra). Ezzel szemben többlet volt Közép-Európa egyes részein (Németország keleti felén, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában), de különösen Oroszország európai részén, ahol nagy terülten a szokásos értéknek több mint a duplája is lehullott.

Az őszi vetésekben nagy károkat a tavaszi fagyok nem okoztak, a fejlődésben van lemaradás ennek hatására. Az őszi búza szinte az egész kontinensen kedvező képet mutat. A repce szenvedett fagykárt, de ennek a növénynek jó a regenerálódó képessége, így a terméshozamokban e miatt jelentős veszteség nem látszik. Franciaország déli részén, Olaszországban és Romániában az átlagosnál hűvösebb idő miatt a növények vízigénye is kevesebb volt, ezért a felhalmozódott csapadékhiány nem okozott akkora problémát.

A kukorica vetését Franciaországban mintegy 10 nappal a szokásos időpont előtt befejezték, mert a száraz talaj miatt gyorsan tudtak haladni a gazdák a szántóföldi munkákkal. Németországban, Olaszországban, Szerbiában, Romániában, Bulgáriában a szokásos időben végeztek a vetéssel. Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában viszont késtek a vetéssel a hűvös idő miatt. A növény kelésére és kezdeti fejlődésére nem volt kedvező a hűvös idő, sokfelé 10 napos, két hetes lemaradásban vannak a fejlődésben. Ráadásul, különösen Franciaországban a hideg jelentős csapadékhiánnyal is párosult áprilisban. Májusban aztán ide is érkezett bő csapadék, már sokat javultak a körülmények. Spanyolország az, amelyet nem érintettek a hideghullámok, és a csapadék is az átlag körül alakult, így arrafelé jól indult a szezon.

A JRC által készített friss termésbecslések többnyire átlag fölötti értéket valószínűsítenek (8. ábra). Őszi búzából és árpából, repcéből és tavaszi árpából is átlag körüli, kissé a fölötti értékeket várnak (9-12. ábra). A kukorica és a napraforgó szezonja még nagyon az elején jár, az erre a két növényre vonatkozó becslések még rendkívül bizonytalanok (13. és 14. ábra).

Amerikai Egyesült Államok
Május első felében lokálisan heves záporok öntöztek a Nagy Síkság középső és déli részén, a Karibi-öböl középső államaiban és a Középnyugaton, beleértve a kukorica övezet északi részét is. Néhol 100 mm-nél is több esett, ami főként Luisiana déli részén és Kelet-Texasban áradásokhoz vezetett. Az esős idő bár hátráltatta a mezőgazdasági munkákat, de egyaránt jól jött az őszi és tavaszi vetések számára. Közben az államok északi harmadán csak nagyon kevés csapadék hullott, illetve északnyugaton és a Dakota államoktól Michiganig egyáltalán semmi nem esett. Az aszály által érintett északi államokban a vízhiány negatív hatásai egyaránt érezhetők a legelők, az őszi búza és a tavaszi vetésű növények fejlődésében. A Sziklás hegységtől nyugatra az ilyenkor megszokottnál jóval magasabb hőmérsékleti értékek is súlyosbítják az aszály hatásait, melyek közt a magas öntözési költségek mellett, a hegyek hótakarójának idő előtti olvadása és a fokozott bozóttűz veszély is szerepel. Ezzel szemben a Sziklás hegységtől keletre elterülő részeken újabb tavaszi hideghullám söpört végig, többfelé fagyok lassítják a szántóföldi növények fejlődését, melyek még a kukorica övezet déli részén is előfordultak május második hetében.
Az országos statisztikák szerint május 23-ig a kukoricának 90%-át sikerült elvetni, ami 10%-kal több mint a sokéves átlag, és ekkorra az elvetett növények 64%-a már ki is kelt, viszont a kukorica termőterületének 24%-át aszály sújtja (15. ábra). A szójának 75%-át vetették el, ami az átlagosnál szintén jóval korábban sikerült. Az őszi búza állományainak országosan 47%-át jelentették jó vagy kiváló állapotúnak május 23-án, ami kicsit kevesebb, mint a tavalyi illetve az átlagos érték, termőterületének 30%-át érinti aszály (16. ábra).

Kelet-Ázsia
Május első felében az átlagosnál 2-5 fokkal melegebb időjárás uralkodott Kína déli és keleti tartományaiban. A hónap második hetében záporok vetettek véget a szárazságnak az ország déli részén, a Jangce-völgyének térségében 50-200 mm közötti mennyiség esett. A csapadék jót tett a fejlődésben lévő rizs ültetvényeknek, ahogy más nyári növényeknek is, ugyanakkor a már érésben lévő repce állományoknak nem kedvezett. Az Észak-Kínai alföldön hullott 25-50 mm eső feltöltötte a talajokat, de a búza számára már későn érkezett. Az ország északkeleti részén egy rövid csapadékos időszak során 10-25 mm eső segítette a kukorica, szója és rizs fejlődését.
A repcetermés a becslések szerint 13,7 millió tonna lehet, mely 2%-kal haladja meg a tavalyi értéket és az öt éves átlagot. A termésátlag rekord magasan, 2,06 t/ha körül valószínű.
A Koreai-félszigeten és Japánban a meleg és csapadékos április után száraz időjárás kedvez a rizs és más nyári növények vetési munkálatainak.

India
Ebben a szezonban rekord búza termés várható, a tavalyi értéket kissé meghaladva, összesen 108 millió tonna, köszönhetően a növekvő termőterületnek. A termésátlag 3,42 t/ha lehet, kissé alacsonyabb az előző két évinél.

Ausztrália
Május első felében Queensland déli és Új-Dél-Wales északi részein kiterjedt záporok teremtettek jó kilátásokat a frissen a földbe került őszi vetések számára, bár a csapadékos idő miatt átmenetileg félbeszakadt a gyapot és a cirok betakarítása. Ausztrália déli részén hasonlóan esős időjárás segítette a búza és árpa csirázását, illetve a repce korai fejlődését. Ezen a területen különösen jól jött a csapadék, mert a megelőző hetekben teljesen kiszáradt a talaj felszín közeli rétege. A búza övezet más tájain, az ország nyugati részén jellemzően napos, enyhe idő és megfelelő talajnedvesség teremt kedvező feltételeket a korai őszi kalászosok és olajos magvak fejlődéséhez és a vetés folytatásához.

Argentína
Az ország keleti és déli termőterületeire május közepén visszatértek az esők véget vetve ezzel az átmeneti száraz időszaknak, amire a nyári növények betakarításához igen nagy szükség lenne. Ugyanakkor az északnyugati tájakon száraz időjárás segíti a késői gyapot aratását. Országosan május 20-ig a kukorica 40%-t, a szójának pedig 81%-t takarították be. Ezek az értékek 10-15%-kal elmaradnak a tavalyiaktól.

Brazília
Május harmadik hetében megérkezett az eső Brazília déli termőterületeire enyhítve ezzel a már régóta fennálló szárazságot. A másodvetésű kukoricának már nagyon nagy szüksége volt erre a csapadékra. Ugyanakkor az ország északi tájai egyelőre szárazon maradtak. Az ottani statisztikák szerint május 20-ig az első vetésű kukorica 75-88%-át már betakarították. A második vetésű kukorica csaknem 100%-a már a talajban van, a búza vetése is megkezdődött.
A becslések szerint ebben a szezonban kukoricából rekordtermés várható, összesen 102 millió tonna, mely megegyezik a tavalyi rekordterméssel. A termésátlag valamivel kisebb lehet (5,18 t/ha) a tavalyihoz képest, de a termőterület nőtt.
Szójából a tavalyi után idén is rekordtermés várható, összesen 136 millió tonna, mely 6%-kal haladja meg a tavalyi termést, annak ellenére, hogy az időjárás jelentősen hátráltatta a vetést és a betakarítást is. A termésátlag 3,5 t/ha, mely megfelel a 10 éve folyamatosan növekvő trendnek, de a termőterület immár 14 év rendületlenül nő.

Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériuma kiadványainak (USDA) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India


2021. május 26.


1. ábra
VHI Index 2021. május második dekádjában (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
ASI Index mezőgazdasági kultúrákra 2021. május második dekádjában (forrás: www.fao.org)
ASI: Agricultural Stress Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott index, mely azt mutatja, hogy a mezőgazdasági kultúrákat az aszály milyen mértékben sújtja: a zöldtől a vörösig terjedő színek az aszállyal érintett terület arányát mutatja (a zöld jelenti a 10%-nál kisebb, a vörös pedig a 85%-nál nagyobb értékeket).
A szürke területeken nincs mezőgazdasági kultúra, a kékkel jelölt részeken pedig a növényzet szezonon kívül, nyugalomban van.


3. ábra
2021. április csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (%). (forrás: www.fao.org)
(A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt,
a szürke színű területek sivatagok.)


4. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2021. április 1. és május 15. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(világoskék csíkozás: hideghullám, sötétkék csíkozás: csapadéktöbblet, vörös csíkozás: csapadékhiány)


5. ábra
A 2021. április 1. és május 15. közötti időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól
(Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


6. ábra
A 2021. április 1. és május 15. között előfordult fagyos napok (Tmin<0 Celsius fok) számának aránya a sokéves átlagoz viszonyítva (%) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


7. ábra
A 2021. április 1. és május 15. közötti időszak csapadékmennyisége a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


8. ábra
Termésátlag előrejelzés az EU átlagára vonatkozóan a 2016-2020-as átlaghoz és az áprilisi előrejelzéshez viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(a sorok sorrendben a következőket tartalmazzák: kalászos összesen, búza (közönséges búza, durumbúza), árpa (tavaszi árpa, őszi árpa), kukorica, rozs, tritikálé, repce, burgonya, cukorrépa, napraforgó, szója; az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: 5 éves termésátlag (t/ha), MARS áprilisi termésátlag előrejelzés (t/ha), MARS májusi termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés az áprilisi előrejelzés százalékában)


9. ábra
Búza termésátlag előrejelzés a 2016-2020-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2020-as termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában,
a termésátlag előrejelzés a 2020-as év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


10. ábra
Őszi káposztarepce termésátlag előrejelzés a 2016-2020-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2020-as termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában,
a termésátlag előrejelzés a 2020-as év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


11. ábra
Őszi árpa termésátlag előrejelzés a 2016-2020-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2020-as termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában,
a termésátlag előrejelzés a 2020-as év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


12. ábra
Tavaszi árpa termésátlag előrejelzés a 2016-2020-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2020-as termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában,
a termésátlag előrejelzés a 2020-as év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


13. ábra
Kukorica termésátlag előrejelzés a 2016-2020-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2020-as termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában,
a termésátlag előrejelzés a 2020-as év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


14. ábra
Napraforgó termésátlag előrejelzés a 2016-2020-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2020-as termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában,
a termésátlag előrejelzés a 2020-as év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


15. ábra
Az aszállyal sújtott vidékek és a kukorica termőterületeinek összevetése az Egyesült Államokban
2021. május 18-án (forrás: usda.gov)
(vörös csíkozás: aszályos terület, világos zöld terület: kukorica termőterület,
sötét zöld terület: a kukorica fő termőterülete)


16. ábra
Az aszállyal sújtott vidékek és az őszi búza termőterületeinek összevetése az Egyesült Államokban
2021. május 18-án (forrás: usda.gov)
(vörös csíkozás: aszályos terület, világos zöld terület: őszi búza termőterület,
sötét zöld terület: az őszi búza fő termőterülete)