2024. június 30. vasárnap
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2024. június 26. 19:15

2024. júniusi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

A műholdas méréseken alapuló globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a természetes és a kultúrnövényzet sokfelé és nagy területen nincs jó állapotban (vörös területek) bolygónkon. Jelentősebb, vegetációs időszakban lévő aszállyal sújtott területeket az ASI nevű műholdas index kisebb foltokban lát, többek között Ausztrália délnyugati partvidékén és Közép-Amerikában (2. ábra). A becsült májusi csapadékösszegben hatalmas különbségek vannak (3. ábra), a legtöbb eső természetesen a trópusokon hullott, de ebben a hónapban is sok esett például az USA keleti felén, Nyugat-Európában, Délkelet-Ázsiában, Japánban, valamint Brazília déli határvidékén is. A csapadékanomália globális térképe szerint nagy területen van csapadékhiány és -többlet is az átlaghoz képest: kevesebb eső esett a szokásosnál többek között szinte egész Afrikában, Kelet- és Észak-Európában, Indiában, Brazília és Argentína nagyobb részén (4. ábra). 

Európa

A 2024. május 1. és június 15. közötti időszakban Európában sokféle időjárási anomália fordult elő, melyek sok országban okoztak problémát a mezőgazdaságban (5. ábra).

A 2024. május 1. és június 15. közötti időszakot jelentős csapadéktöbblet jellemezte Dániában, Németország északi, nyugati és déli területein, a Benelux államokban, Franciaország középső területein, Olaszország északi részén, az Alpok térségében, Magyarország nyugati részén, Szlovákiában és Csehországban (5. ábra).

Ezzel szemben csapadékhiány jellemezte Finnország déli, Lengyelország északkeleti részét, a Pireneusi-félsziget déli területeit, Görögországot, Törökország délnyugati, Ukrajna keleti vidékét, valamint Oroszország európai területének déli részét. A csapadékösszeg ebben az időszakban többfelé az 50 millimétert sem érte el.

Jelentős hőmérséklet anomália volt az Északi-tenger és a Balti-tenger térségében, valamint a Földközi-tenger keleti medencéjében, ahol kettő-négy fokkal haladta meg a középhőmérséklet az ilyenkor szokásos értéket (5. ábra).

Tavaszi összefoglaló 

Európa legnagyobb részén a tavasz az átlagosnál melegebb volt (6. ábra), de egy komoly hideghullám érkezett április 19. és 24. között, mely elsősorban Svédország és Finnország déli részén, Németország középső térségében, Csehországban, Lengyelország nyugati részén és az Alpok térségében okozott gondokat.

Csapadéktöbblet jellemezte Franciaország nagyobb részét, az Egyesült Királyságot, a Benelux államokat, Közép-Európa nyugati részét, Olaszország északi területét, Szlovéniát, illetve Ukrajna délnyugati részét (7. ábra). Ezzel szemben jelentős csapadékhiány volt Finnország egyes részein, Lengyelországban, Görögország déli, Spanyolország délkeleti és Ukrajna keleti részén, valamint Oroszország európai területének déli területén.

Terméskilátások
A becsült várható terméshozamok összességében az öt éves átlag körül maradtak, jelentősebben a durum búza kilátásai csökkentek a francia és olasz körülmények miatt (8-14. ábra).

A csapadékos időjárás folytatódott a Benelux államokban, Németország nyugati részén és Franciaország északkeleti részén, mely már április óta tart (sőt nagy területen 2023. ősze óta). A csapadéktöbblet hátrányosan befolyásolja a növények fejlődését és a mezőgazdasági munkákat. Sokfelé belvizes területek alakultak ki a virágzás körül, és a nyári növényekre is igen kedvezőtlenül hat a sok csapadék. Csúszott a vetés is, jóval az optimális időn túlra, főleg a Benelux államokban. A kártevők és kórokozók is nagynyomás helyeznek a növényekre ezekben a régiókban. Gyakorlatilag egész tavasszal magas volt a hőmérséklet és a páratartalom, illetve nehéz körülmények voltak a növényvédelmi munkákra is a sáros, belvizes táblákon. 

Franciaország 

A csapadékos időjárás az egész országot jellemezte, jelentősen megnövelve a kártevők és kórokozók jelenlétét. A nyári növények vetései június elején fejeződött be, két héttel a szokásos időpont után. Ez a terméshozamokat is befolyásolhatja, ugyanis a gazdák a rövidebb tenyészidejű fajtákat részesíthették előnyben, amelyeknek kisebb a terméshozama.

Németország 

Az északi és keleti területeken kedvezőek a körülmények, míg a déli és nyugati részeken a túl sok csapadék a probléma.

Lengyelország 

A nagyon meleg május kedvező körülményeket teremtett a szántóföldi növények fejlődésére, azzal együtt is, hogy az átlagosnál kevesebb csapadék miatt jelentősen lecsökkent a talaj nedvességtartalma. Mielőbbi csapadékra lenne szükség a jól terméseredményekhez.

Románia 

A fontos dél-keleti termőkörzetek jelentős csapadékhiánnyal küzdenek, emiatt az őszi vetések terméskilátásai jelentősen csökkentek.

Spanyolország és Portugália 

Az őszi vetések aratása a déli területeken már május második felében megkezdődött, az első terméseredmények megerősítik a pozitív kilátásokat. A keleti régiókban a csapadékhiány és a hőhullám miatt a terméshozamok várhatóan kisebbek lesznek. A nyári növények eddig átlagos körülmények között fejlődnek.

Olaszország 

Amíg északon a túl nedves körülmények mind az őszi vetésű, mind a nyári növényekre negatív hatással vannak. A nyári növények vetése vagy újravetése még mindig tart, helyenként két hónapos az elmaradás. A végső terméshozamok erősen függnek majd a nyári hőmérséklettől és a gazdálkodóknak a alkalmazkodási stratégiájától (esetleg nem szemes, hanem siló kukoricát fognak majd termelni). A déli területeken jellemző csapadékhiány a durum búza terméskilátásait csökkenti. 

Ukrajna 

Áprilisig az időjárási körülmények kedvezően alakultak a keleti területek kivételével, azonban a májusi szárazság és a június magas hőmérséklet mind az őszi vetések, mind a tavaszi kalászosok terméskilátásait csökkentette.

Oroszország 

Oroszország európai területének északi részén a tavaszi vetési kampány jelentős késést szenvedett a májusi hideghullám és az átmeneti fagyok miatt. A déli területeken a magas hőmérséklet és az alacsony talajnedvesség hátráltatta az őszi kalászosok fejlődését, így a termésbecslések az öt éves átlag alatt vannak.

Amerikai Egyesült Államok

Június első hetében a középső és keleti államokban folytatódott a májusra is jellemző zivataros időjárás, a leghevesebb esők, 100 mm-t meghaladó csapadékösszeggel Kansastól a Missouri déli folyásáig valamint a Síkság délkeleti részétől a Mississippi deltáig voltak jellemzők, de 25 mm-t meghaladó mennyiség nagy területen hullott az ország keleti felén és az északnyugati partvidéken is. A délnyugati államokban a hőség fokozódott, de északkeleten is jóval melegebb volt az ilyenkor szokásosnál. A hónap második hetében Florida déli részét érte rendkívül heves esőzés, 100-300 mm esett három nap alatt, ami villámárvizekhez vezetett, és hirtelen megszűntette a megelőző időszak aszályos körülményeit. Ugyanakkor a déli és keleti államok túlnyomó részén száraz időben lehetett haladni a mezőgazdasági munkákkal, köztük az őszi búza aratásával. Változó mennyiségű csapadék a középső államokban hullott, kiterjedt zivatarok Középnyugaton és a Síkság északi és középső tájain valamint Texasban fordultak elő. Az ország nyugati felén a hőség tovább fokozódott egészen június közepéig. Ezután az Alberto nevű trópusi vihar lett hatással az Államok időjárására. Az általa szállított nedvesség ismétlődő heves csapadékhullást okozott a Középnyugat északi felén. Az özönvíz szerű esők jelentős áradásokhoz vezettek, szántóföldeket árasztott el a víz, utakat kellett lezárni, és lokális jelleggel szél és jégeső eredetű károk is keletkeztek a mezőgazdaságban. Szintén a trópusi viharhoz kapcsolódóan Arizona és Utah keleti felén, Texas déli részén valamint az Öböl-régióban is heves záporok alakultak ki. A jelentős csapadéktól keletre, északkeletre elterülő államokban viszont forró, száraz időjárás uralkodott, a kukorica övezet középső és északi területein a hőstressztől és szárazságtól szenvedtek a növények.
Az aratás az Egyesült Államokban is hamarabb kezdődött a szokásosnál. Június 23-ra országosan az őszi búza állományok 40%-át már betakarították, ami jelentősen több az ilyenkor szokásosnál. A kukorica állományoknak 69%-a volt ugyanekkor jó vagy kiváló állapotban, ami 19 százalékponttal több a tavaly ilyenkor megállapított értéknél. Iowa államban, ami a legnagyobb kukoricatermelő állam, a jó vagy kiváló állományok aránya 77%.

Kanada

Június első felében a Kanadai Préri területén enyhe, záporos időben próbálták a gazdák időben befejezni a tavaszi gabonák vetését. A termőterületek többségén enyhült a májusban kialakult aszály, de míg a csapadékkellő nedvességet biztosított a friss vetések csírázásához, a mezőgazdasági munkák lelassultak, egyes régiókban jelentősebb késést szenvedtek. Az esők folytatódtak a hónap második felében is, de ekkor hűvösebbre fordult az idő, az újonnan kelt állományok fejlődése lelassult. Június 20-ra a vetést mindenütt sikerült befejezni, de a kis növények fejlettsége sokfelé elmaradt az ilyenkor szokásostól.
Kanada keleti termőterületein ugyanakkor az átlagosnál 3-6 fokkal melegebb idő segítette a nyári növények, az őszi vetések és a legelők fejlődését.

Közép-Ázsia

Nedves, de igen meleg időjárás állandósult júniusban Oroszország középső és Kazahsztán északi területein az ilyenkor szokásosnál 3-6 fokkal magasabb hőmérsékletekkel. Az extrém meleg a tavaszi búza övezet nyugati részén helyenként 36 fok körüli hőmérsékletekkel jár, miközben lokálisan heves záporok, zivatarok enyhítik a hőség hatásait. Keletebbre, Észak Kazahsztántól egészen a Szibériai körzetig kiterjedt záporok hátráltatták hosszú ideig a tavaszi búza vetését. A május 1-e óta eltelt időszak az elmúlt 30 évben a legcsapadékosabb volt Kazahsztán északi és Szibéria déli részén. Délen, Üzbegisztán és Türkmenisztán gabonatermő vidékein az évszakhoz képest száraz, szintén forró viszonyok uralkodtak, nyugaton 36-40, keletebbre 38-43 fokos csúcshőmérsékletekkel, ami kedvezett az őszi búza aratásának. A gyapot fejlődése is felgyorsult a meleg hatására, de a hét napon át tartó 30 fok fölötti napi középhőmérséklet már komoly hőstressznek tette ki ezt a növényt is. A hónap végén záporok, zivatarok érkeztek ebbe a térségbe is, melyek pótolták a talajnedvességet, és csökkentették az öntözési igényeket.

Kelet-Ázsia

Kína déli részén a csapadékos időjárás júniusban is folytatódott, helyenként egy-egy hét alatt lehullott 200-500 mm. A Jangce folyótól délre lokális áradások ismételten kialakultak, ugyanakkor a rizs és egyéb nyári növények számára jól jött a tartósan magas nedvesség a talajban. Az ország északkeleti tájain is záporok öntözték a kukorica és szója földeket. Ugyanakkor az Észak-Kínai Alföldön forró, de száraz idő uralkodott a hónap nagy részében. A csúcshőmérséklet többször alakult 35 fok fölött, ami az aratásnak ugyan kedvezett, de a nyári növényeknek több csapadékra lenne szükségük. Nyugaton, a gyapot termőterületein folytatódott az optimális időjárás: kellő meleg, de nem forróság. A térség más részein, a Koreai-félszigeten mérséklődött a május eleje óta tartó szárazság, Japánban pedig bőséges csapadék teremtett kedvező feltételeket a nyári növényeknek.

Ausztrália

Kelet-Ausztráliában elszórt záporok, és viszonylag hűvös idő teremtett kedvező feltételeket a korai búza és egyéb őszi vetésű növények fejlődéséhez. A hőmérséklet 2-3 fokkal az ilyenkor szokásos alatt alakult. Az ország déli termőterületein az őszi vetések vegetációs időszaka nagyon száraz körülmények között kezdődött, a júniusi 10-25 mm közötti csapadék igen jól jött a csírázó illetve frissen kelt gabona és repce számára. Ausztrália nyugati részén a számottevő csapadék a búza övezet déli és nyugati peremére korlátozódott, míg máshol enyhe, de csak mérsékelten nedves idő volt a jellemző. A június végi csapadék az ország déli és nyugati tájain javított az őszi vetések korai kilátásain, de további esőkre lenne szükség az optimális fejlődésükhöz.

Argentína

Június elején nagyrészt száraz, meleg időjárás segítette a nyári növények száradását és betakarítását. A hónap második hetétől főként a déli és keleti termőterületekre érkeztek záporok, de a szokásosnál magasabb hőmérséklet továbbra is maradt, segítve az őszi vetések korai fejlődését. Június második felében az északnyugati területek kivételével további esők öntöztek, a hőmérséklet pedig az északi tájakon a 30 fokot is meghaladta. Az országos statisztikák szerint június 19-re az őszi búza 57, az árpa 48%-át vetették el, a kukoricának és a gyapotnak pedig 60%-át takarították be.

Brazília

Június első felében az évszakhoz képest száraz és meleg idő volt jellemző Brazíliában, ami jót tett az érésben lévő kukorica és gyapot számára, és segítette a májusban keletkezett árvízkárok felmérését a déli termőterületeken. A hónap közepétől azonban heves záporok alakultak ki az utóbbi területen, de ekkorra a kukorica és szója betakarításával már nagyrészt végeztek, a frissen elvetett búza állományokban okozott lokálisan károkat a sok csapadék.  A többi mezőgazdasági területen folytatódott a meleg, száraz idő.

Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériuma kiadványainak (USDA) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

 2024. június 26.


1. ábra
VHI Index 2024. június második dekádjában (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
ASI Index mezőgazdasági kultúrákra 2024. június második dekádjában (forrás: www.fao.org)
ASI: Agricultural Stress Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott index, mely azt mutatja, hogy a mezőgazdasági kultúrákat az aszály milyen mértékben sújtja: a zöldtől a vörösig terjedő színek az aszállyal érintett terület arányát mutatja (a zöld jelenti a 10%-nál kisebb, a vörös pedig a 85%-nál nagyobb értékeket).
A szürke területeken nincs mezőgazdasági kultúra, a kékkel jelölt részeken pedig a növényzet szezonon kívül, nyugalomban van.


3. ábra
A 2024. május havi becsült csapadékösszeg (mm) (forrás: www.fao.org)


4. ábra
2024. május becsült csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (%) (forrás: www.fao.org)
(A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt,
a szürke színű területek sivatagok, illetve adathiány volt.)


5. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2024. május 1. és június 15. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(piros csíkozás: csapadékhiány, kék csíkozás: csapadéktöbblet,
sárga pöttyök: hőstressz


6. ábra
A 2024. március 1. és május 31. közötti időszak középhőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


7. ábra
A 2024. március 1. és május 31. közötti időszak csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


8. ábra
Őszi búza termésátlag előrejelzés a 2019-2023-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha),
2023-as termésátlag (t/ha), MARS 2024-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2023-as év százalékában, a 2024 júniusi termésbecslés a májusi becslés százalékában)


9. ábra
Repce termésátlag előrejelzés a 2019-2023-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha),
2023-as termésátlag (t/ha), MARS 2024-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2023-as év százalékában, a 2024 júniusi termésbecslés a májusi becslés százalékában)


10. ábra
Őszi árpa termésátlag előrejelzés a 2019-2023-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha),
2023-as termésátlag (t/ha), MARS 2024-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2023-as év százalékában, a 2024 júniusi termésbecslés a májusi becslés százalékában)


11. ábra
Tavaszi árpa termésátlag előrejelzés a 2019-2023-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha),
2023-as termésátlag (t/ha), MARS 2024-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2023-as év százalékában, a 2024 júniusi termésbecslés a májusi becslés százalékában)


12. ábra
Kukorica termésátlag előrejelzés a 2019-2023-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha),
2023-as termésátlag (t/ha), MARS 2024-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2023-as év százalékában, a 2024 júniusi termésbecslés a májusi becslés százalékában)


13. ábra
Napraforgó termésátlag előrejelzés a 2019-2023-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha),
2023-as termésátlag (t/ha), MARS 2024-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2023-as év százalékában, a 2024 júniusi termésbecslés a májusi becslés százalékában)


14. ábra
Cukorrépa termésátlag előrejelzés a 2019-2023-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha),
2023-as termésátlag (t/ha), MARS 2024-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2023-as év százalékában, a 2024 júniusi termésbecslés a májusi becslés százalékában)