2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. november 23. 14:03

Így befolyásolja a klímaváltozás a történelmet

Birodalmak emelkedtek fel és tűntek el a Föld felszínéről a történelem során, mégis kevesen gondolnak bele: mindez az időjárási szélsőségeknek is betudható. Réthly Antal, a meteorológiai szolgálat egykori vezetője négy kötetben jelentette meg Az Időjárási események és elemi csapások Magyarországon című munkáját, amelyben rávilágít: az  időjárási szélsőségek mindig befolyásolták az emberiség életét, csak épp nem sok adatunk volt róla korábban.

A maga nemében a világon egyedülálló  mű mintegy ezer évre visszamenőleg  bemutatja, hogy milyen lehetett egykor az időjárás, és ez hogyan befolyásolhatta a történelemi eseményeket.

Réthly Antal több mint hét évtizeden keresztül gyűjtötte szorgalmasan az információkat többek közt az adóbeszedési adatlapok, kereskedők feljegyzései, és a nagy  csaták leírásai alapján. A Római Birodalom időszakától az 1900-as évekig terjedő időszakot magában foglaló, négy kötetes művet gondos kritikai elemzés után jelentették meg.

A szerző az időjárási események (villámlás, hőség, áradás, stb.) és elemi csapások feljegyzése mellett ezek társadalmi, gazdasági következményeire is rávilágít. A tárgymutató segítségével ezekre könnyedén rákereshet az olvasó.

A könyv minden időjárással, éghajlattal foglalkozó szakember, valamint a kapcsolódó természettudományok művelőinek, és értelemszerűen a történészek számára is érdekes olvasmány lehet.

Manapság, amikor egyre gyakrabban tapasztalunk szélsőséges időjárási helyzeteket, érdekes lehet megismerni a környezetünk változékonyságát tanúsító eseményeket, illetve azt bemutató feljegyzéseket a múltból.

Az első kötet a kezdetektől 1700-ig terjedő időszakot foglalja magában. A második kötet az 1701-1800 közötti 100 évet elemzi. A 1801-1900-ig tartó időszakra vonatkozó anyagot összegyűjtötte és rendszerezte Réthly Antal, de a sajtó alá rendezése már az utódokra maradt. Simon Antal végezte el ezt a munkát és 1998-ban az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadta ezt az utolsó két kötetet.

Az első és második kötet a könyvtárakban is ritkán volt megtalálható, Antikváriumokban pedig már egyáltalán nem volt beszerezhető. A Réthly család beleegyezésével az OMSZ újra kiadta az első és második kötetet 2009. márciusban, változatlan formában.

A könyvek az OMSZ könyvtárában megvásárolhatók.


Kapcsolódó oldal: Réthly Antal - Időjárási események és elemi csapások Magyarországon 1700-1900-ig (4 kötet)

Kapcsolódó cikk: www.origo.hu