2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. június 10. 15:04

Ítéletidő Észak-Németországban

Az előző napok vészjósló előrejelzései sajnos pontosnak bizonyultak, hétfőn este Németország északi részén és a Benelux államok térségében emberi áldozatokat követelő zivatarrendszerek vonultak végig. A veszély nem múlt el, a legköri feltételek továbbra is adottak heves zivatarok kialakulásához a környéken.

Az Atlanti-óceán felett ciklon örvénylik, melynek frontrendszere (hidegfrontja) csak nagyon lassan halad a kontinens belseje felé (1. kép). Közép-Európában többközéppontú anticiklon alakítja az időjárást, így a mienkéhez hasonlóan többnyire száraz, napos az idő, és rekordmagasságokba emelkedik a hőmérséklet. A két légköri képződmény közötti zónában ma is szinte tökéletesek a feltételek a tegnapihoz hasonló, komoly viharok kialakulásához.

A ciklon előoldalán ugyanis kialakult egy ún. meleg nedves szállítószalag (2. kép). Ez az áramlás szállította a térségbe a zivatarok kialakulásához szükséges "fűtőanyagot" hő és nedvesség formájában. A magasban viszont a ciklon áramlási rendszeréből már hidegebb levegő áramlott a térség fölé. Ez a légrétegződés - tehát meleg és nedves levegő az alsó szinteken és beáramló hűvösebb levegő a magasban - igen instabil, a zivatarfelhők robbanásszerűen tudnak benne fejlődni. Továbbá a zivatarok szervezettségét és erősségét kedvezően befolyásolta az, hogy a magasban erős szelek fújtak, a futóáramlás részben a térség felett húzódik.

A feláramláshoz, így a zivatarok képződéséhez szükséges, és a légkörben hétfőn rendelkezésre álló energia mennyiségét a 3. kép szemlélteti. A Benelux államokban és Németország északnyugati részén ez a mennyiség a 3500-4000 Joule/kg nagyságot is elérte, ilyen értékek az amerikai középnyugaton ideálisak a pusztító tornádókkal járó viharok kialakulásához.

A hétfő estére kifejlődött zivatarfelhők a világűrből is jól láthatóak voltak (4. kép). Az egyik legerősebb zivatartömb Düsseldorf és Köln tágabb környezetén söpört végig (5. kép). A düsseldorfi reptéren 144 km/h-s széllökést regisztráltak a műszerek, többfelé golflabda méretű jég esett, és források szerint legalább 5 ember meghalt az ítéletidőben.

A német meteorológusok ugyanott ma is heves viharokra figyelmeztetnek. Sőt, még holnap is nagyon kedvezőek lesznek a feltételek. Ahogy a 6. képen látható, a leginkább "robbanékony" zóna kissé délebbre helyeződik, és már nálunk sem lesz eseménytelen az időjárás...


1. kép: A Brit-szigetek felett örvénylő ciklon és hidegfrontja csak araszol a szárazföld belseje felé


2. kép: A ciklon előoldalán az alsó légrétegekben meleg és nedves levegő áramlik (piros nyíl),
a magasban már hűvösebb légtömeg érkezik (kék nyíl) Északnyugat-európa fölé. Emellett
a szélsebesség a magasban a 200-250 km/h-t is eléri


3. kép: A zivatarok képződését elősegítő potenciális energia mennyisége a légkörben hétfő este;
a 2500 Joule/kg feletti értékek már nagyon magasnak számítanak


4. kép: Hétfőn este készült műholdkép az egymás után kirobbanó zivatarfelhőkről


5. kép: Radarkép a hétfő este Düsseldorf felett is tomboló zivatarrendszerről


6. kép: Szerdára a heves zivatarokra leginkább esélyes terület kissé délkeletebbre helyeződik át;
ezzel egyidőben nálunk is növekszik a feszültség a légkörben