2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. november 28. 11:24

2012 októberének globális időjárási összefoglalója

2012 októberének átlaghőmérséklete az ötödik legenyhébb nyilvántartott október volt az 1880 óta folyó mérések között. A hőmérséklet 0.63 fokkal haladta meg a XX. századi 14.0 fokos átlagot. Finnország nyugati részén az októberben szokásos csapadékmennyiség dupláját tapasztalták idén. Ugyanakkor a déli féltekén, Ausztráliában szárazság uralkodik. További eseményekről és szélsőségekről olvashatunk a NOAA időjárási összefoglalójában...

Legfontosabb események

  • 2012 októbere, a felszíni és tengerfelszíni együttes átlaghőmérsékletre nézve, 2008-cal holtversenyben az ötödik legenyhébb nyilvántartott október volt az 1880 óta folyó mérések között. A hőmérséklet 0.63 fokkal haladta meg a XX. századi 14.0 fokos átlagot.
  • A globális felszíni hőmérséklet tekintetében 2012-ben volt a nyolcadik legenyhébb október, a hőmérséklet 0.92 fokkal haladta meg az átlagot. Vízfelszíni hőmérséklet esetében 2012 októbere 2004-gyel karöltve a negyedik legenyhébb volt, 0.52 fokkal az átlagos felett.
  • Együttesen a szárazföldi és tengerfelszíni hőmérséklet átlaga alapján a 2012. január-október közötti időszak a nyolcadik legmelegebb ilyen periódus volt. A XX. századi átlaghoz képest 0.58 fokkal volt magasabb.

1. ábra


Hőmérséklet


A légkörben az 500 hPa-os szint magasságának változása sok információt tartalmaz a felszíni hőmérsékletről. A magasban általában a gerincek magas, míg a teknők alacsony nyomással járnak. Az 500 hPa-os szinten ez pozitív, illetve negatív nyomási anomáliaként jelenik meg, amely a felszínen pozitív, illetve negatív hőmérsékleti anomáliaként tapasztalható.

2. ábra


Felszíni és óceáni hőmérséklet: Az átlagos globális hőmérséklet, az óceáni és szárazföldi együttesen +14.63°C volt, amely a XX. századi átlagot 0.63 fokkal haladta meg 2012 októberében.  2008-ban pontosan ekkora középhőmérsékletet mértek, amely a rangsorban a nyolcadik legmelegebb. A legmelegebb október a 2003-as évhez kapcsolódik, míg a leghidegebb 1912-ben volt. Idén októberben egymást követően már 332. alkalommal mérhettünk átlag feletti havi középhőmérsékletet. A legutolsó alkalom, amikor a szokásosnál hűvösebb volt, 1985 februárjában fordult elő. Az utolsó átlagosnál hűvösebb október pedig 1976-ban volt.

Az északi féltekére nézve a hetedik legmelegebb volt az idei október, míg a déli féltekén a második lett, az 1997-es rekord után.

Felszíni hőmérséklet: 0.92 fokos pozitív irányú eltéréssel a nyolcadik legmagasabb volt idén októberben a globális átlaghőmérséklet. Néhány régióban még ennél is melegebb volt, többek között Észak-Amerika északkeleti és délnyugati részén, Dél-Amerika legnagyobb részén, Afrika északi területein, Délkelet-Európában, Délnyugat-Ázsiában és Oroszország távol-keleti régióiban. Sorban dőltek a melegrekordok Brazíliában és Bolíviában, illetve India déli területein is. Ezzel szemben a megszokottnál hűvösebb volt Észak-Szibéria egyes részein, Mongóliában, Észak-Kínában és Észak-Amerika középső régiójában. Nyugat-Kanadában is jóval az átlag alatt alakultak a hőmérsékletek.

3. ábra


Fontosabb események országonként

  • Nagy-Britanniában 1.3 fokkal maradt el a havi középhőmérséklet értéke az 1981–2010. között mért átlagtól, s így 2003 óta a leghidegebb október lett. Regionálisan, Skóciában 1910 óta a hetedik, 1993 óta pedig a leghidegebb 10. hónap lett az idei.
  • Közép- és Délkelet-Európában a szokásosnál enyhébb volt az október. Az 1961–1990-es átlagot 1.1–1.6 fokkal haladta meg a középhőmérséklet. Horvátország déli és nyugati részén, illetve Moldova területén viszont még nagyobb volt az átlagtól való eltérés: 2.5–3.5 fokkal is melegebb volt egyes helyeken.
  • Egész Ausztrália területén átlag felett alakult az október havi középhőmérséklet. 1950 óta a tizedik legmelegebb október volt az idei, az 1961–1990-es átlagot 1.53 fokkal túlszárnyalva.  

Tengerfelszíni hőmérséklet: 2004-gyel holtversenyben a negyedik legmagasabb volt az idei októberi középhőmérséklet, 0.52 fokkal haladta meg a 15.9°C-os hosszú távú átlagot.  A legnagyobb – pozitív irányú – eltérések a Csendes-óceán északi-középső, illetve az Atlanti-óceán északnyugati területein voltak. Ugyanakkor a Csendes-óceán keleti és nyugati részének egyes régiói és az Atlanti-óceán déli területének nagy része hűvösebb volt az átlagosnál.

A középső és keleti egyenlítői területeken gyenge El Nino hatás érvényesült, a tenger felszíni hőmérséklete 0.5 fokkal haladta meg az átlagot. A megelőző három hónapban is éppen csak átlépte az El Nino kialakulásához szükséges küszöböt. A NOAA szakértői szerint az idei télre is inkább a semleges feltételek folytatódása lesz a jellemző.

4. ábra


Január-október: Az áprilistól szeptemberig tartó időszak közel rekord meleg volt, s a tengerek felszíni hőmérséklete is jócskán meghaladta az átlagot. Az év első tíz hónapjában a globális átlaghőmérséklet 0.58 fokkal volt magasabb a XX. századi átlagnál, s ezzel a nyolcadik legmelegebb időszak lett a feljegyzések 1880-as kezdete óta. Ehhez nagyban hozzájárult a gyenge El Nino hatás is. Ha a tendencia folytatódik, megelőzheti a tavalyi évet, amely a legmelegebb La Nina év volt 1950 óta.

A január-szeptember időszakhoz hasonlóan a felszíni hőmérséklet a január-október periódusban a nyolcadik legmelegebb volt, míg a tengerfelszíni hőmérséklet tekintetében a tizedik lett. Az USA nagy része, Kanada déli és középső része, Észak-Argentína, Dél-Európa egyes területei, az Atlanti-óceán északnyugati és déli részei, valamint az Indiai-óceán déli része rekord meleg a mai napig.

5. ábra


Csapadék


A csapadék térképek a földfelszíni megfigyelő állomások adatai alapján készültek. Az alapidőszak az 1961–1990. közötti periódus. A csapadékanomáliák jelentősen változtak szerte a világban.

6. ábra

 

  • Finnország nyugati részén az októberben szokásos csapadékmennyiség dupláját tapasztalták idén. Néhány állomáson megdőlt a valaha mért legnagyobb október havi csapadékmennyiség rekordja.
  • Sandy bőséges csapadékkal sújtotta Jamaicát, Haitit, a Dominikai Köztársaságot, Kubát és az Egyesült Államok keleti partját. Sandy az Appalache-hegység középső és déli vidékén hóviharokat is okozott, amelynek következtében megdőltek az amerikai októberi havazási és egyszerre lehullott hómennyiség rekordjai.
  • Ugyanakkor a déli féltekén, Ausztráliában szárazság uralkodik. A megszokott csapadékmennyiségnek mindössze 48%-a hullott le októberben. 1900 óta a tizedik legszárazabb október volt ez. Dél-Ausztrália területein a csapadékhiány ennél is nagyobb, az átlagos mennyiség csupán 18%-a esett le, s így azon a vidéken a rangsorban ez az ötödik legszárazabb hónap.

 

7. ábra


forrás: NOAA