2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. október 24. 14:32

2012 szeptemberének globális időjárási összefoglalója

Az 1900 óta folyó megfigyelések óta zsinórban a második legmelegebb nyár volt Magyarországon, s a középhőmérséklet szeptember folyamán is az átlagos fölé emelkedett az egész ország területén. Közép- és Kelet-Európa több országában aszályos volt a szeptember; ez volt a legsúlyosabb szárazság Magyarországon.

Legfontosabb események

  • 2012 szeptembere, a felszíni és tengerfelszíni együttes átlaghőmérsékletre nézve, 2005-tel holtversenyben a legmelegebb nyilvántartott szeptember volt az 1880 óta folyó mérések között. A hőmérséklet 0.67 fokkal haladta meg a XX. századi 15.6 fokos átlagot.
  • A globális felszíni hőmérséklet tekintetében 2012-ben volt a harmadik legmelegebb szeptember, a hőmérséklet 1.02 fokkal haladta meg az átlagot. Vízfelszíni hőmérséklet esetében 2012 szeptembere a második legmelegebb volt, 0.54 fokkal az átlagos felett.
  • Együttesen a szárazföldi és tengerfelszíni hőmérséklet átlaga alapján a 2012. január-szeptember közötti időszak a nyolcadik legmelegebb ilyen periódus volt. A XX. századi átlaghoz képest 0.57 fokkal volt magasabb.

1. ábra


Hőmérséklet

A légkörben az 500 hPa-os szint magasságának változása sok információt tartalmaz a felszíni hőmérsékletről. A magasban általában a gerincek magas, míg a teknők alacsony nyomással járnak. Az 500 hPa-os szinten ez pozitív, illetve negatív nyomási anomáliaként jelenik meg, amely a felszínen pozitív, illetve negatív hőmérsékleti anomáliaként tapasztalható.

2. ábra


Felszíni és óceáni hőmérséklet

Az átlagos globális hőmérséklet – az óceáni és szárazföldi együttesen – a XX. századi átlagot 0.67 fokkal haladta meg 2012 szeptemberében.  2005-ben pontosan ekkora hőmérséklettel dőlt meg 133 év szeptember havi középhőmérsékleti rekordja. Az északi féltekére nézve 2009-cel holtversenyben 2005. után a második legmelegebb volt az idei szeptember. A déli féltekén szintén a második lett, az 1997-es rekord után; 2010 májusa óta ebben a hónapban tért el leginkább az átlagtól a havi középhőmérséklet.


Felszíni hőmérséklet

2009. és 2005. után a harmadik legmagasabb volt idén szeptemberben a globális átlaghőmérséklet. Az északi féltekén szintén harmadik, míg a délin a negyedik legmelegebb volt ez a hónap. A magasabb északi szélességeken, Oroszország keleti középső részén, de a trópusokhoz közelebb, Venezuela, Francia Guyana, vagy Brazília területein is rekord melegeket mértek. Szinte egész Dél-Amerikában sokkal melegebb volt a szokásosnál, s így volt ez Nyugat-Ausztráliában és Közép-Kelet-Európában is. Oroszország keleti részén, Afrika néhány régiójában és Kína egyes részein viszont az átlagosnál hűvösebb volt.

3. ábra


Fontosabb események országonként:

  • Az 1900 óta folyó megfigyelések óta zsinórban a második legmelegebb nyár volt Magyarországon, s a középhőmérséklet szeptember folyamán is az átlagos fölé emelkedett az egész ország területén. Mintegy 1-3.5 fokkal mérhettünk többet az 1971-2000. közötti átlaghoz viszonyítva.
  • Ausztráliában 1950 óta a harmadik legmelegebb szeptember volt az idei. Az 1961-1990. közötti középértéknél 1.94 fokkal volt most magasabb a hőmérséklet. A minimumok nem alakultak ennyire szélsőségesen, átlagosan 0.42 fokkal voltak magasabbak a hosszú távú átlagnál.
  • Argentínában a közép-, minimum és maximum hőmérsékletek átlaga is magasabb volt a szokásosnál, különösen az ország középső és északi régióiban, míg középnyugaton a minimumok voltak szokatlanul magasak.
  • Japánban az ország északi régióiban a megszokottnál 3.7 fokkal magasabb volt a havi középhőmérséklet. Okinawa térségében azonban a Sanba (a hónap közepén) és a Jelawat (a hónap végén) tájfun hatása miatt hűvösebb volt.
  • Nagy-Britanniában a hónap első felében még a szokásosnál melegebb volt, de a hónap közepén egy erős alacsony nyomású rendszer miatt lehűlt a levegő, s 0.7 fokkal az 1981-2010 közötti átlag alatt maradt a középhőmérséklet. 1994 óta ez volt a leghűvösebb szeptember a szigetországban.


Tengerfelszíni hőmérséklet

2003. után a második legmagasabb volt az idei szeptemberi középhőmérséklet, 0.55 fokkal haladta meg a hosszú távú átlagot (2010 májusa óta a legnagyobb eltérés).  A legnagyobb – pozitív irányú – eltérések a Csendes-óceán középső és nyugati, illetve az Észak-Atlanti-óceán északkeleti és egyenlítői területein voltak. Az Indiai-óceán is a szokásosnál melegebb volt, s az ausztrál tengerparton is melegrekordok dőltek meg. A Csendes-óceán északkeleti és délkeleti régiói viszont hűvösebbek voltak. Az középső és keleti egyenlítői területeken semleges ENSO, illetve gyenge El Niño hatása érvényesült, a tenger felszíni hőmérséklete továbbra is átlag feletti. Ez a hatás várhatóan télen tovább erősödik majd, s befolyásolja a következő néhány hónapjának időjárását. Az El Niño gyakran, de nem mindig, a globális hőmérséklet emelkedésével jár.

 4. ábra

Január-szeptember átlaghőmérséklet

Év elejétől kezdve a globális havi középhőmérsékletek (szárazföldi és tengeri együttesen) átlagtól való eltérése fokozatosan növekszik. Februárban a La Niña hatása miatt még negatív irányba tért el, de később semlegessé vált az ENSO, majd augusztusra már gyenge El Niño volt tapasztalható. Az év első kilenc hónapjában a globális átlaghőmérséklet 0.57 fokkal volt magasabb a XX. századi átlagnál, s ezzel a nyolcadik legmelegebb időszak lett a feljegyzések 1880-as kezdete óta. Ha a tendencia folytatódik, megelőzheti a tavalyi évet, amely a legmelegebb La Niña év volt 1950 óta.

A január-szeptember közötti időszak szárazföldi globális átlaghőmérséklete is magas volt, a hatodik legmelegebb ilyen időszak. Az északi féltekén – ahol a szárazföldek többsége található – a negyedik legmelegebb első kilenc hónap volt, ebből is kiemelkedik az április-július periódus. Szerte a világon az átlagosnál melegebb volt az év eddig, de leginkább Közép- és Kelet-Európában haladta meg a középhőmérséklet az átlagos értéket.

5. ábra

Az óceáni globális középhőmérséklet az év első kilenc hónapjára nézve a 10. legmelegebb időszak volt. Az Atlanti-óceán északi, az Indiai-óceán és a Csendes-óceán nyugati része mind átlagon felüli hőmérsékletet mutatott. Hűvösebb tengerfelszíni hőmérsékletet csak a Csendes-óceán északkeleti és a középső keleti régiójában mérhettek.


Csapadék

A csapadék térképek a földfelszíni megfigyelő állomások adatai alapján készültek. A csapadékanomáliák jelentősen változtak szerte a világban.

6. ábra

 

  • Nyugat- és Közép-Afrikában szokatlanul erős esőzések okoztak gondot. A halálos áldozatokkal járó árvizek Szenegáltól Csádig húzódtak.
  • A dél-ázsiai monszun Indiában június elejétől októberig tart. Idén viszont a csapadék nagy része szeptemberben hullott. A csapadék mennyisége normál tartományban maradt, és csökkentette a szárazságot, de nem az ország összes régiójában. Délen és keleten a szokásos csapadékmennyiség mindössze 61-80 %-a hullott. Összességében azonban a teljes monszunidőszak normálisnak tekinthető.
  • Közép- és Kelet-Európa több országában, köztük Magyarországon, Romániában, Bulgáriában és Lengyelországban aszályos volt a szeptember. Az utóbbi két évtizedben ez volt a legsúlyosabb szárazság Magyarországon.
  • Szeptember közepén alakult ki a szezon első 5-ös fokozatú tájfunja, a Sanba. Heves esőzésekkel csapott le Japán Okinawa szigetére, a Fülöp-szigetekre és Észak-, valamint Dél-Koreára. A hónap végén kialakuló, a Fülöp-szigeteken és Japán keleti részén tomboló Jelawatot szintén az 5. kategóriába sorolták.

 

 7. ábra

forrás: NOAA