2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. december 3. 21:55

20 éve üzemelteti a Meteosat műholdakat az EUMETSAT

20 éve, 1995. december 1-én vette át az EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites – Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezete) az operatív meteorológiai műholdak felügyeletét az Európai Űrügynökség (ESA) operatív irányító-központjától (European Operations Control Centre, ESOC). Az ünnepélyes esemény előtt november 15-től már párhuzamosan működött a két központ rendszere.

1995-ben két geostacionárius műhold, a Meteosat-5 és 6 felügyeletét kellett ellátni. Azóta az irányított és felügyelt holdak száma megnőtt, de az egyre nagyobb fokú automatizálás segítségével egyszerűsödött is.

Az EUMETSAT jelenleg a negyedóránkénti adatokat szolgáltató második generációs Meteosat-10 operatív műhold mellett a Meteosat-9 holdat is üzemelteti, amivel az európai területről készít képeket 5 percenként. A Meteosat-8 mindkét hold tartalékául szolgál, míg az első generációs Meteosat-7 hold az Indiai-óceán felett készít képeket. A jövőbeli Meteosat-11 (jelenleg MSG-4 néven) is pályán van már és tesztelik. Két poláris holdat is üzemeltet az EUMETSAT, a MetOp-A és MetOp-B holdakat, az óceánkutató Jason-2 műholdat pedig az amerikai és francia űrügynökségekkel közösen felügyeli. Hamarosan az Európai Unió Sentinel-3 holdpárjának üzemeltetését is el kell látnia, melynek első tagját december végén lövik fel a tervek szerint.

Kapcsolódó oldalak


A Meteosat holdak felügyeletét ellátó vezérlőterem 1995-ben


A műholdak felügyeletét ellátó vezérlőterem napjainkban