2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. június 17. 16:43

33.6 millió éves az antarktiszi jégsapka

A mai planktonok az első jég megjelenésével egy időben jelentek meg és kezdtek szaporodni. Az akkor kialakult folyamatok még ma is aktívak, s hatnak a globális táplálékláncra. A Science folyóirat hasábjain megjelent felfedezés alapját a különböző mélységekből vett őskori üledékminták vizsgálata képezte.

Az Antarktisz szárazföldi jégsapkája az oligocén időszaka alatt, mintegy 33.6 millió évvel ezelőtt jött létre, állítja egy nemzetközi expedíció adatai alapján a kutatást vezető spanyol IACT (Andalúz Földtudományi Intézet), amely a Spanyol Nemzeti Kutatótanács és Egyetem központja. A kutatás keretein belül különböző mélységekből vett jégbe zárt üledékmintákat vizsgáltak, s ebből következtettek a jég korára. A tanulmányt a napokban közölte a Science folyóirat.

Mielőtt a jég befedte volna az Antarktiszt, a Föld egy meleg hely volt, trópusi klímával. Ebben a régióban a planktonok rengeteg fajtája volt jelen, míg az eljegesedés meg nem tizedelte számukat, s csak a klímához alkalmazkodni tudó fajok élték túl a változásokat.

Az Egységesített Óceáni Fúró Program nemzetközi expedíciója ezen információkat az Antarktisz mélyén a történelmi üledékrétegből nyert mintákból mutatta ki. Carlota Escuita, az IACT munkatársa, az expedíció vezetője így magyarázta: „A nanoplanktonok ősi leleteiből megtudható, hogy amikor a jégréteg elkezdett hízni, a különböző fajok csökkentek és specializálódtak, valamint számuk jelzi az évszakos változásokat és az olvadást is.

Az antarktiszi poláris jégsapka megjelenése egykorú a ma is létező plankton-együttesek felbukkanásával. A jégréteg kialakulásával együtt kezdődött a szezonális jégtorlódás és olvadás is. A sarki nyár közeledtével beindul az olvadás, ekkor a planktonok száma megnövekszik, ugyanis a jégben nagy mennyiségű táplálék halmozódik fel, amely az olvadást követően felszabadul, s ezt fogyasztják el a planktonok. Dr. Escutia szerint ez hatással van a globális táplálékláncra is.

Mióta a jégpáncél kialakult az Antarktiszon, ezzel a nanoplanktonok elkülönülését okozva, a fajok tekintetében állandó a változás és az evolúció. Azonban az IACT kutatói úgy gondolják, a legnagyobb változás akkor következett be, amikor formájukkal is alkalmazkodtak a kialakult új klímához. Csillagformájukat hólyagformára egyszerűsítették.

Az eljegesedés idejéből származó üledékminták változatos csillag alakú nanoplankton közösségeket tartalmaznak. Amikor a jég megjelent 33.6 millió évvel ezelőtt, ez a nagyfokú változatosság jelentősen csökkent, illetve aktivitásuk is az új évszakos klímához alkalmazkodott.


Forrás: WMO