2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. október 28. 14:29

44.000 évvel ezelőtt sem volt ilyen meleg az Északi-sarkvidéken

Rengeteg vizsgálat kimutatta már, hogy az Északi-sarkvidék melegszik, a jégsapka pedig olvad. De hogyan viszonyul ez a múlthoz és mennyire komoly? Erre kereste a választ egy új kutatás.

A legújabb tanulmány szerint a kanadai sarkvidéki területeken az elmúlt 44.000 évben, s talán akár az elmúlt 120.000 évben sem voltak olyan magasak a nyári átlaghőmérsékletek, mint a múlt évszázad során. „A kulcskérdés az, hogy mennyire példátlan a felmelegedés mértéke. Ez a tanulmány azt mondja, hogy a felmelegedés, amit odakinn látunk, a természeti változékonyságból, a légkörben megnövekedett üvegházhatású gázok koncentrációjából adódik ” – mondja Gifford Miller, a Colorado Egyetem professzora, akinek munkatársaival közösen végzett kutatása a Geophysical Researcher Letters oldalán jelent meg.

Ez a tanulmány az első, amely azt állítja, hogy a sarkvidék hőmérséklete meghaladja a korai holocén idején mért csúcsot, amely mintegy 11.700 évvel ezelőtt kezdődött. Ez idő alatt a napsugárzás csaknem kilenc százalékkal volt erősebb a mainál.

Miller és munkatársai jégbe zárt gázbuborékok elemzésével állapította meg a hőmérsékletet (jégfuratok hórétegeit vizsgálták). Az ezekből nyert adatok lehetővé teszik, hogy a tudósok rekonstruálják a múlt hőmérséklet és csapadék profilját. Ezt párosították a kanadai Baffin-szigeten vett moha radiokarbonos vizsgálatának adataival. Az elemzés azt mutatta, hogy ezek a növények már 44.000 évvel ezelőtt a jég fogságába estek, de az is lehetséges, hogy már 120.000 éve vannak ott. Mindent összevetve az adatok arra utalnak, hogy a hőmérséklet valószínűleg nem volt ilyen magas az utóbbi 120.000 évben.

Az Északi-sarkvidék már körülbelül egy évszázada melegszik, de a legjelentősebb felmelegedés csak az 1970-es évektől indult be.” Az elmúlt húsz évben a melegedés jelei lenyűgözőek a régióban. A Baffin-sziget teljes jégkészlete olvad, s arra számítunk, hogy végül teljesen el is tűnik, még abban az esetben is, ha nem lesz további felmelegedés  – nyilatkozta Miller.

Forrás: WMO