2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. április 19. 12:05

A Matterhorn olvadó gleccserei kőomlásokhoz vezetnek

A svájci és az olasz határ mentén magasodó Matterhorn (4478 méter) az Alpok ikonikus hegycsúcsa. Egy új tanulmány szerint az olvadó gleccserek hatására nagyméretű szikladarabok válnak le a hegyről.

Az éghajlat változásának következtében a hegy tetején húzódó gleccserek folyamatosan zsugorodnak, így növelve a glaciális olvadékvíz mennyiségét. A víz beszivárog a résekbe, repedésekbe, majd az évenkénti fagyás-olvadás ciklikus folyamata során a repedéseket addig tágítja, amíg széthasítja a követ. Így ez végül sziklaomlásokhoz vezet.

A Zürichi Egyetem munkatársai, akik e tanulmányt készítették, 2007-ben kezdték el részletesebben vizsgálni a hegycsúcsot. Kutatásukat egy 2003. júliusában történt esemény indította el, amikor is a Matterhorn északkeleti gerincén, a Hornligrat-on egy hatalmas sziklatömb szakadt le. Ötven hegymászó esett ekkor csapdába, légihidat hoztak létre a kimentésükre. Ez volt az Alpok történetének egyik legnagyobb mentőakciója.

A zürichi kutatók a hegy 17 kiemelt pontján elhelyezett megfigyelő berendezés segítségével vizsgálódtak. Azt találták, hogy a hegyomlások gyakorisága növekszik, amely véleményük szerint összefüggésbe hozható a klímaváltozással. A tanulmány azt is kifejti, hogy a globális felmelegedés hatása a hegyvidéki területeken sokkal súlyosabb, mint ahogy azt korábban gondolták, hiszen a hegy formája is átalakul.


forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html