2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. február 7. 09:30

A Meteorológiai Világszervezet új információs rendszert vezetett be

2012. január 31-én, kedden indította el új információs rendszerét (WIS) a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Az időjárási, éghajlati és vízügyi adatokat a katasztrófák kockázatának csökkentésére, valamint vízgazdálkodási, élelmiszerbiztosítási és egészségügyi célokra használnák.

A rendszer kifejlesztéséért a WMO azon szervezete volt felelős, amely az elmúlt 40 évben is már a meteorológiai információcsere gerincét jelentette. A beüzemeléssel kapcsolatban kiadott nyilatkozatban azt közölték, hogy a WMO információs rendszere megkönnyíti a meteorológiai adatbázisba való belépést, illetve leegyszerűsíti ezek széles körben való megosztását.

A WMO főtitkára szerint növekszik a szolgáltatások hatékonysága, ami várhatóan hozzájárul a katasztrófák kockázatainak csökkenéséhez. Ez az információs rendszer az időjárási, klíma és vízügyi adatok rendszerbe sorolásának alappillére a 21. században.

Létrehozásának egyik célja, hogy csökkentsék a költségeket, amik az információcsere során felmerülnek a nemzeti meteorológiai és hidrológiai szervezeteknél, illetve maximálisan kihasználják a technikai lehetőségeket. A rendszer csökkenti az adatcserével és az információk egyesítésével járó költségeket a nemzeti és globális adatközpontok között.

Az indulását követően, első alkalommal a meteorológiai szolgálatokon kívül is lehetővé tennék az adatokhoz való szabad hozzáférést. A napi megfigyelések segítséget nyújtanak az országos szolgálatok előrejelzéseihez, illetve többek között trópusi ciklonokra és szökőárakra vonatkozó riasztásra is használnák.


forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html