2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. február 6. 13:57

A Szocsi Olimpia szervezői egy esős - és napos - napra készülnek

2014-es Szocsi Olimpia: A meteorológiai és hóágyúzási technika már biztosította, hogy az időjárás nem rontja el a Játékokat. Emellett még sámánokat is bevetnek.
Fényesen süt a Nap, miközben gyenge szellő fújdogál a pálmafák árnyékában a parton. Az előrejelzés szerint többnyire tiszta égre és kellemes hőmérsékletre lehet számítani a héten.

1. kép

Munkások a síugrósáncot takarítják Krasnaya Polyana-ban,
felkészülésképpen a Szocsi Olimpiára, mely ezen a héten kezdődik


Üdvözöljük a Téli Olimpián!

A 2014-es Szocsi Olimpia Moszkvától 1600 km-re délre kerül megrendezésre abban a Fekete-tengeri üdülővárosban, amely egyike a kevés szubtrópusi éghajlattal rendelkező orosz városoknak. Még ha úgy is tűnik, hogy ez nem elég télies, a szervezők állítják, hogy meg tudnak rendezni egy sikeres versenyt, attól függetlenül, hogy milyen idő lesz az elkövetkező hónapban. Az ún. "garantált hó" programjuk több milliárdot érő meteorológiai és hóágyúzási technikát foglal magában. De a biztonság kedvéért felkértek sámánokat is, hogy imádkozzanak hóesésért.

"És működik!" tweetelte nemrég Dmitry Chernyshenko, a szervezőbizottság elnöke. Az elmúlt 7 napban viharok voltak a közeli Kaukázus-hegységben, ahol sok sí- és snowboardos rendezvényre kerül sor. Mégis, ebben a régióban gyakoriak a meleg áramlatok, amelyek akár máról holnapra megérkezhetnek. "Ez nyilvánvalóan aggodalomra ad okot," mondta Ted Ligety amerikai alpesi síző. "Ez olyasmi, amivel akkor kell majd foglalkozni, ha odaértünk."

Ez nem az első alkalom, hogy a Téli Olimpiát kevésbé fagyos időjárási körülmények közt rendezik meg. A legutóbb 2006-ban az olaszországi Torino volt a házigazda, mikor is nedves, szubtrópusi időjárás volt a Játékok idején. 4 évvel ezelőtt Vancouver belvárosában is melegek és esősek voltak a napok. Mint e két városban, Szocsiban is több helyszínen zajlanak majd a versenyek: a városban lévő arénákban és a magasabban fekvő szabadtéri területeken.

A korcsolyázóknak, illetve a hoki és curling játékosoknak nem kell aggódniuk az időjárás miatt, akik 5 fedett helyszínen versenyeznek majd. Az Ice Cube Center-ben "ellenőrizni fogjuk a hőmérsékletet, a páratartalmat és a harmatot is, mert ezek a tényezők jelentősen befolyásolják a jég állapotát" mondta a brit Mark Callan az egyik felelős tisztviselő a helyszínen.
A rövidpályás gyorskorcsolyázó J.R. Celski elmondta, hogy a jég felszínét "igazából maga a pálya és a jég alatti generátorok határozzák meg".
A hegyek viszont már sokkal sebezhetőbb pontok. Vancouver-ben az eső tönkretette a városra néző fő pályát. A szervezők teherautókkal és helikopterekkel hoztak havat a magasabban fekvő hegyekből. "Amikor változóak a körülmények, akkor ez inkább a túlélésről szól" mondta a félcső-snowboardos Kelly Clark. "Kevesebb időd van arra, hogy a trükkökre összpontosíts, több arra, hogy megpróbálj állva maradni."

A Kaukázus környéke - Szocsitól kb. 50 km-re északra - tavaly bebizonyította, hogy ez egy trükkös helyszín is lehet a téli sportolók számára. Számos teszt-eseményt törölni kellett. Míg másokat, mint a félcső versenyt, kevésbé nyílt helyszínen kellett megrendezni. "Nagyon esős és sáros volt" nyilatkozta Maddie Bowman amerikai sportoló. Nem sokkal ezután Szocsiban elkezdtek felkészülni a legrosszabb eshetőségekre. A lebonyolítást segítő program több mint 30 Doppler-radar és időjárási állomás hálózatából áll, melyek minden 10 percben gyűjtenek adatot. A lejtőkön pedig 431 hóágyút állítanak készenlétbe. Ha minden kötél szakad, a szervezők hozzányúlnak ahhoz a  710 000 köbméter tavaly télen esett hóhoz, amelyet azóta óriási termikus takarók alatt tartottak hidegen, a nyár melegétől nagyrészt érintetlenül. Ezek a tartalékok jól is jöhetnek az alacsony tengerszintfeletti magasságon megrendezendő síugrás helyszínén, amit hivatalosan is a legmelegebbként emlegetnek a Téli Olimpiák történetében. "Lesz elég hó minden versenyen" mondta Sergey Bondarenko az egyik vezető. "Van tapasztalatunk abban, hogy mindenféle időjárásban boldoguljunk." A szervezők különösen azóta optimisták, hogy viharok kezdtek sodródni erre a területre tavaly október óta, amit a Nemzetközi Sí Szövetség "jó kezdetnek" nevezett. December közepére a lejtőket már 50 cm hó borította és az orosz előrejelzők még többre számítanak. Chernyshenko az Itar-Tass hírügynökségnek elmondta, hogy ő és a szervező bizottság többi tagja végre fellélegezhetnek.

Addigra az oroszok viszont már egy magasabb hatalomhoz fordultak. Az Altaj régió sámánjai részt vettek az olimpiai fáklyafutásban és speciális ceremóniák keretében imádkoznak Szocsiért. Talán túl sokat is imádkoztak - az elmúlt hetekben az előrejelzések már potenciális figyelmeztetést tartalmaznak, lavinákról vagy "hó-ciklonokról", melyek problémákat okozhatnak a látástávolságban a lejtők felett. 50 lavina elhárító ágyút telepítettek, hogy eloszlassák a felgyülemlett mennyiséget. "Készen vagyunk, bármi is jöjjön!" mondta Valery Lukyanov az Olimpia időjáráselőrejelző-igazgatója.
A hegyekbe való múlt hétvégén történt megérkezésükkor a japán alpesi csapatot lenyűgözték a körülmények. "A hó elég vastag és nagyon jó állapotban van," mondta Toshimasa Furukawa korábbi olimpiai síző, a csapat helyettes vezetője. Furukawa hozzátette, hogy ismerve a régió történetében előforduló, évszakokra nem jellemző időjárást:"Reméljük, hogy jó is marad."

Forrás: WMO