2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. február 8. 17:26

A februári eső is aranyat ér?

A sokéves átlag alapján - részben a hónap rövidsége miatt - az egyik legszárazabb hónapunk a február. Országos átlagban ilyenkor 35 mm csapadékra számíthatunk, azonban az idén nagy valószínűséggel jóval csapadékosabb lesz ez az időszak, hiszen az előrejelzések alapján a következő egy-másfél hétben rendkívül nagy mennyiségű eső érkezik az ország területére, csak a magasabban fekvő helyeken lehet átmenetileg havas eső vagy havazás.

Ráadásul februárban - az alacsony hőmérséklet és a nedves levegő következtében - még alig van párolgás, így csapadék legnagyobb része a talajba szivárog mindaddig, ameddig a vízkészletek nem telítődnek teljesen. Ha az adott talajtípus a vízbefogadásának határához ér, akkor felbukkan a belvíz. A vízzel túltelítődő földeken az időjárási viszonyok sokat segíthetnek, amennyiben fokozódik a párolgás.

A következő napokban az enyhe és gyakran szeles idő ugyan fokozhatja a víz légkörbe történő visszakerülését, de igen nagy valószínűsséggel kijelenthetjük, hogy a helyenként özönvízszerű eső mindezt a hatást bőségesen "túlkompezálja", azaz a belvíz egyre nagyobb területen felbukkanhat. 

A csapadék területi eloszlását az alábbi térképek nagyon jól szemléltetik:


A területi átlagban 20 mm-t meghaladó csapadék valószínűsége kedd 0 óra és vasárnap 0 óra közötti, ötnapos időszakban.
Nemcsak Magyarországon, de a környező országokban is rendkívül csapadékos időszak következik,
különösen a magasabb hegyvidékek - kiemelten a Dinári-hegység délnyugati lejtőin - környékén.


A szerda 0 órától hétfőn 0 óráig lehulló csapadék mennyisége az ECMWF modellfutásai alapján.
Nagy területen 30 mm feletti csapadékra számíthatunk, azaz egyhavi februári csapadék sokfelé lehullhat ebben az időszakban.
Ráadásul az előrejelzések alapján február harmadik hetében is folytatódik a szokatlanul csapadékos, de igen enyhe időjárás.


2016. február 7-én a felső 50 cm-es talajréteg nedvességtartalma az ország területén %-ban kifejezve.
Jól látszik, hogy a jelenlegi viszonyok között az országban szinte mindegyik talajtípus nedvességgel majdnem telített,
így a felső rétegek már csak kevés vizet képesek magukba fogadni.