2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. március 27. 09:29

A fosszilis tüzelőanyagok nagymértékben hozzájárulnak az alaszkai gleccserek szerves szén tartalmához

Egy új tanulmány szerint a fosszilis tüzelőanyagok égetése valószínűleg jelentős részben hozzájárul az alaszkai gleccserekben rejlő szerves szén mennyiségéhez. A szerves szén lerakódása a gleccsereken felgyorsíthatja azok olvadását. A lerakódott anyagokhoz kapcsolódó szerves molekulák a folyókba jutva befolyásolhatják a vízi ökoszisztémát.

Korábbi tanulmányok azt állították, hogy az alaszkai gleccserek fő szerves szén forrásai az erdők és a tőzegmocsarak már tízezer éve. Noha az előbb említett tényezők még mindig a lehetséges források között vannak, a legújabb kutatások azt mutatják, hogy az antropogén források ugyanolyan mértékben fontosak.

Arról volt ismeretünk, hogy Alaszka gleccsereiben már régóta jelen van a szerves szén, de forrásainak azonosítása igen bonyolultnak bizonyult a kémiai adatok hiányából fakadóan”, mondta az USGS (Egyesült Államok Földtani Intézete) kutatója George Aiken. „Ma már tudjuk, hogy a gleccserekhez kapcsolódó ősi szerves anyagok lényeges hányada emberi tevékenységből származik˝, folytatta. „Új tanulmányunk elsőként mutatja be az alaszkai partvidék és a Wyoming állam-beli gleccserekhez kapcsolódó bomló szerves anyagok részletes kémiai összetételét.” A tanulmányt a Nature Geoscience című folyóiratban publikálták, több intézmény együttműködésével jött létre úgy, mint a Dél-Alaszkai Egyetem, a Skidaway Óceánográfiai Intézet, a Woods Hole Kutató Központ és az USGS.

Az USGS korábbi tanulmányaiban - melyben egyetemi kutatókkal dolgoztak együtt - kimutatták az ősi szerves szén jelenlétét a Yukon folyóban. Ennek eredete a gleccserek olvadékvizeihez vezethető vissza. A későbbi mintavételezés alkalmával az életkor meghatározására, valamint a gleccserekből származó szerves szén kémiai jellemzőinek további vizsgálatára helyeződött a hangsúly. A mintavétel helyszínei már az alaszkai Gulkana gleccser és a wyomingi Fremont gleccser voltak.


forrás: http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/index_en.html