2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. március 6. 15:12

A globális felmelegedés a világörökség helyszíneit is veszélyezteti

4014-ben a turistáknak már virtuális túrára kell befizetniük, hogy láthassák a londoni Towert, vagy a Szabadság szobrot, írja egy klímával kapcsolatos tanulmány, amely a világörökség részeit is érintő drámai változásokra figyelmeztet.

Míg a modern civilizációt lenyűgözik a múlt építményei, mint az egyiptomi piramisok, a római Colosseum, vagy a Parthenon Görögországban, kulturális örökségeink közül sok kerülhet veszélybe a tengerszint emelkedése miatt, amelyet 1.8 méteresre jósolnak a kutatók.

"A több mint 700, az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított helyszín közül nagyjából 140-et önthet el a víz a következő 2000 évben" írja az Environmental Research Letters hasábjain megjelent tanulmány.

Ezek közé tartozik többek között a Sydney Operaház, Velence, a hiroshimai Béke Emlékmű és a Robben-sziget Dél-Afrikában, ahol 18 évig raboskodott Nelson Mandela.

A számítás alapja az a tengerszint-emelkedés, amelyhez az ipari forradalom előtti időszakhoz képest 3 fokos hőmérséklet-emelkedés társul. Az ENSZ intézkedései azonban a maximum 2°C-os emelkedést célozzák.

„"Kutatásaink azt mutatják meg, hogy mennyire súlyosak a hosszú távú hatások kulturális örökségeinkre vonatkozóan, ha a klímaváltozás a következő időszakban sem enyhíthető”" nyilatkozta Anders Levermann, a tanulmány társszerzője, a potsdami Klímakutató Intézet (PIK) munkatársa.

A globális átlaghőmérséklet az ipari forradalom előtti szinthez képest már 0.8 fokkal magasabb. Az ENSZ Éghajlati Kormányközi Testülete (IPCC) szerint azonban még további 2.4-4.8 fok átlaghőmérséklet emelkedésre is számíthatunk a század végéig, ha az üvegházhatású gázok kibocsátása továbbra is magas marad.

Levermann és csapata azt tanulmányozza, hogy a klímaváltozás milyen ujjlenyomatot hagy a kulturális örökségeinken – olyan jelenségek után kutatnak, amelyek hatása általában érzékelhető a természetben, a gazdaságban és a mezőgazdaságban.

Forrás: WMO