2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. október 15. 12:42

A globális felmelegedés növeli az El Nino intenzitását

A tudósok szerint egyre inkább érezhető a globális felmelegedés hatása az ismétlődő időjárási jelenségeken.

Az El Nino - Déli oszcilláció (ENSO) jelenség a Csendes-óceánon figyelhető meg, ugyanakkor fontos szerepet játszik az egész bolygó éghajlati rendszerében. El Nino esetében felmelegedés tapasztalható a Csendes-óceán keleti részén és trópusi vidékein, míg hűvösebb nővére, a La Nina alkalmával, lehűlés történik ugyanezekben a régiókban.

A kutatók egyelőre bizonytalanok abban, hogy a hőmérséklet emelkedése hogyan érintené az ENSO-t a jövőben, de a legújabb tanulmány szerint az aszályokat és árvizeket okozó ENSO várhatóan intenzívebb lesz. Az ENSO jelenség bonyolult szerepet játszik a globális időjárási rendszerben.


Hatások az egész világon


Mint a víz a fürdőkádban, a hidegebb vagy melegebb víztömegek oda-vissza áramlanak az egész Csendes-óceánban. Ők felelősek Ausztrália és az egyenlítői régió csapadék megoszlásáért, de hatásuk sokkal távolabb is érezhető. Az északi félteke téli félévében például akkor lehet intenzívebb csapadékra számítani az USA déli részén, ha az óceán melegebb, El Nino fázisban van.

A tudósok már évek óta aggódnak, hogy hogyan változtatja meg az emelkedő hőmérséklet ezt az érzékeny időjárási rendszert. A nemrég a Nature folyóirat hasábjain megjelent tanulmány szerint, a kutatók az eddigi legbiztosabb előrejelzést készítették el.

A legújabb generációs klímamodelleket alkalmazva kapták meg az előrejelzést az ENSO jövőben várható hatásairól. Dr. Scott Power, az Ausztrál Meteorológiai Szolgálat munkatársa, a tanulmány vezető szerzője szerint a globális felmelegedés befolyásolja az El Nino-t és ezáltal a csapadékra gyakorolt hatását.

"A változás intenzívebbé teszi az El Nino jelenséget: a Csendes-óceán nyugati részén csökken, míg a közép-és kelet- egyenlítői vidékeken nő a csapadék mennyisége" – mondta.


Egyetértenek a modellek


Dr. Wenju Cai, Ausztrália Tudományos és Ipari Kutatási Szervezetének (CSIRO) munkatársa szerint – aki a kutatásban nem vett részt – az eredmények jelentős előrelépést jelentenek. "Eddig nem volt egyetértés a modellek eredményei között, hogy az ENSO hogyan fog változni a jövőben. A mostani tanulmány viszont jelentős mérföldkő, hiszen a klímamodellek egységesebb előrejelzést mutatnak. Megállapítható, hogy a nedves és száraz anomáliák nagyobbak lesznek a jövőben az El Nino évek esetében, vagyis az aszályok és árvizek intenzívebbek lehetnek a jövőben." magyarázta.


1. ábra

Forrás: WMO