2024. július 4. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. május 8. 13:35

A hét legvégén újabb hidegfront érkezik

Folytatódik a változékony időjárás. Míg pénteken és szombaton még a napsütésé lesz a főszerep, vasárnap délután északnyugat felől már markáns hidegfront éri el a Kárpát-medencét.

Pénteken a nap nagyobb részében – az ország egy része fölött átvonuló felhősáv miatti néhány órát nem számítva – napos időre számíthatunk. Számottevő csapadék nem lesz, mérsékelt marad a légmozgás.  

Szombaton délelőtt egy nagyon gyenge hidegfront hatására főként délnyugaton átmenetileg több lehet a felhő, de délután ott is már csak – többnyire gyenge – nappali gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Helyenként azért záporeső kialakulhat. Az északnyugati szelet élénk, néhol erős lökések kísérik.

Vasárnap északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, a kora délutánig fátyolfelhős, napos Alföldön is beborul estére az ég. A déli óráktól északnyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar, de a Tiszántúlon estig csapadék nem valószínű. A déli, délnyugati szél napközben több helyen megerősödik, majd délutántól a szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és helyenként viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a hétvégén 8 és 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken és szombaton 21 és 25 fok között várható. Vasárnap délkeleten, keleten a hidegfront előtt áramló melegebb levegőben 26, 27 fokot is mérhetünk, ugyanakkor északnyugaton már 20 fok alatt megállhat a felmelegedés.

A folyamatosan frissülő előrejelzéseink megtalálhatók a honlapon!


Fáklya-diagram Budapestre az ECMWF EPS 2014.05.08.00 UTC-s futtatásából