2024. július 3. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. december 25. 15:06

A hétvégén téliesre fordul az idő

A hétvégén téliesre fordul az idő, legalábbis ami a hőmérsékletet illeti. Havazás is lehet, egyes helyeken akár  jelentős mennyiség is hullhat, azonban a csapadék mennyisége még bizonytalan.

Szombaton még csendes idő várható, sokfelé kisüt a nap, azonban lesznek olyan részei is az országnak, ahol egész nap alacsonyszintű felhőzet borítja az eget. Ekkor még csak néhol alakulhat ki hózápor. Hideg lesz, a hőmérsékleti minimum -6, -1 fok között alakul, de kora délutánra is csak kevéssel melegszik fagypont fölé a levegő, sőt északkeleten egész nap fagyhat. A mediterrán térségben ciklon mélyül ki, ami lassan kelet, északkelet felé helyeződik át, felhőzete már szombaton a nap második felében eléri a Dunántúlt. Ezzel együtt nyugaton havazás kezdődik, ami vasárnapra keletre is átterjed.

Az ilyen időjárási helyzetek sok bizonytalanságot rejtenek magukban. Elég, ha a ciklon középpontja 50-100 km-rel arrébb kerül, máris a szárazabb és hidegebb, esetleg az enyhébb és nedvesebb légtömegbe kerülünk, ami gyökeresen más időjárási képet eredményez.

A csapadékmennyiség becslésében ilyenkor a valószínűségi előrejelzéseknek nő meg a szerepük. Ezt szemlélteti az 1. ábra, ami balról jobbra, illetve felülről lefelé a csapadékegzisztencia, az 5, a 10 és a 20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség valószínűségi előrejelzését mutatja. Látható, hogy délnyugaton szinte 100%, hogy 5 mm-nél több csapadék lesz, de még a 20 mm-nek is van 20-30% esélye.

Erről, illetve a 2-4. ábrákról leolvasható, hogy a ciklon középpontja valahol a Balkánon lesz, és a Kárpát-medence déli és nyugati része kapja a nagyobb mennyiségű csapadékot, ami a hőmérsékleti viszonyok miatt hó formájában érkezik.

A legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: A vasárnap lehulló csapadék valószínűsége


2. ábra: Időjárási helyzet vasárnap 1 órakor (00 UTC)


3. ábra: Időjárási helyzet vasárnap 13 órakor (12 UTC)


4. ábra: Időjárási helyzet hétfő 1 órakor (00 UTC)